Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Fotografije otkrivaju napadače na novinara Davora Pašalića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 07. 2014.

Autor: M. Derikonjić Izvor: Politika

Fotografije otkrivaju napadače na novinara Davora Pašalića

Još nije otkriveno ko je u noći između 1. i 2. jula, u novobeogradskim blokovima 22 i 23, nedaleko od zgrade u kojoj živi, brutalno pretukao urednika novinske agencije Fonet Davora Pašalića (55). Posle prve izjave koju je istražnim organima dao neposredno posle napada, inspektori su Pašalića još tri puta pozivali u službene prostorije MUPa. Poslednji put protekle nedelje.

 

- Predočeno mi je više od dve stotine fotografija, uglavnom mlađih muških osoba - kaže Pašalić za „Politiku” i dodaje da je ubeđen da policija radi sve kako bi identifikovala napadače.

Posle napada na njihovog kolegu, agencija Fonet je saopštila da su Pašalića, kad se pešice vraćao kući, oko jedan sat, kod Vojnomedicinskog centra, presrela trojica nepoznatih mladića i od njega zatražila novac, govoreći mu da imaju pištolj. Kad je odbio da im da novac, počeli su da ga tuku. Udarili su ga više od 30 puta, govoreći mu da je ustaša i Hrvat. Kad su napadači otišli, Pašalić je ustao sa zemlje i krenuo preko mosta iznad autoputa, prema zgradi u kojoj stanuje. Usput su mu prišla dvojica starijih, takođe nepoznatih mladića, i počela da se raspituju o napadu. Jedan od njih mu je dao papirne maramice da obriše krv sa lica, a svi zajedno su prešli most.

Na drugom kraju, međutim, ponovo su ga dočekala trojica napadača i ponovo počela da ga tuku, uz povike „ustašo” i pretnje da imaju pištolje, dok su se dvojica starijih izmakla u stranu i sve to posmatrala. Utvrđeno je da su mu izbijena četiri zuba, a konstatovane su i posekotine i podlivi po glavi, licu i usnoj duplji, a krvni podlivi bili su uočljivi po celom telu. Danas, gotovo mesec dana od napada, Pašalić naglašava da mu je žao što je ovaj incident dobio politički karakter.

- Vezivanje moje nacionalnosti s napadom, komentari na tu temu i uopšte cela ta politička konotacija, nimalo mi se ne dopadaju - rekao je Pašalić.

Novinarska udruženja, Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), zatražila su da policija hitno identifikuje i procesuira napadače na urednika Foneta. I većina političkih stranaka oglasila se saopštenjem, tražeći da se počinioci pronađu i kazne. U Pašalićevoj matičnoj agenciji naveli su da očekuju da istraga najhitnije utvrdi motive ovog bezumnog nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, novinara najgrublje vređali i na nacionalnoj osnovi. M. Derikonjić

Saslušano više osoba

Na zahtev „Politike” da dobijemo informacije dokle se stiglo u rešavanju slučaja „Pašalić”, iz MUPa nam je odgovoreno: - Pripadnici MUPa u cilju identifikovanja i pronalaženja napadača na zamenika glavnog urednika agencije Fonet Davora Pašalića u više navrata pokazivali su fotografije osoba koje su mogući izvršioci krivičnog dela. Takođe, posle operativnog rada na terenu i prikupljanja određenih informacija, policajci su do sada obavili razgovore s više osoba povodom ovog događaja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi