Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako komentarišete sve učestalije napade na novinare u unutrašnjosti Srbije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2014.

Izvor: Danas

Kako komentarišete sve učestalije napade na novinare u unutrašnjosti Srbije?

Vukašin Obradović, Nezavisno udruženje novinara Srbije

 

Novinari iz unutrašnjosti su sve češće predmet fizičkog i verbalnog zlostavljanja jer su nezaštićeni i često ostavljeni na milost i nemilost lokalnih kabadahija. Za takvu situaciju su krivi i sami mediji i mi iz novinarskih udruženja, jer kada bude napadnut neko iz takozvanih velikih, beogradskih redakcija, to dobija neuporedivo veći publicitet nego kada je u pitanju kolega iz nekog malog grada. To ohrabruje nasilnike. Javnost i profesionalna solidarnost su naša jedina efikasna odbrana. 

Nedim Sejdinović, Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Možda su napadi na lokalnom nivou učestaliji kao posledica političkog cunamija koji je u Srbiji počeo pre dve godine i koga razni lokalni moćnici radosno čitaju kao povratak „politike nasilja“. Treba, međutim, reći da napadi na novinare u „unutrašnjosti“ nikada nisu prestajali, a da su zbog drastične centralizacije, i medijskog prostora, uglavnom ostajali nedovoljno vidljivi. Centralizacija je razorila i društveno tkivo na lokalu, koji funkcioniše po principu feuda i mrkle tišine u kojoj je prisustvo javnosti nepoželjno.

Milivoje Mihajlović, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima

Uzrok svakog napada na novinare je strah od istine. O problemima koji postoje u malim sredinama najčešće ne stižu da pišu takozvani veliki mediji, već se njima bave lokalni novinari, koji su zbog toga i meta napada. Svaki slučaj napada mora da se ispita i kazni, jer se u dosadašnjoj praksi u Srbiji pokazalo da, kad god nismo imali otkrivene napadače, položaj novinara je postajao sve teži, a samim tim i položaj medija, demokratije i istine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi