Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zakoni o stečaju i o privatizaciji do kraja jula
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2014.

Autor: Svetlana Stanković Izvor: Dnevnik

Zakoni o stečaju i o privatizaciji do kraja jula

Parlament Srbije usvojio je poslednjeg dana u protekloj sedmici prva dva propisa iz reformskog paketa izmene zakona o radu i o penzijskoinvapidskom osiguranju. Njihovom donošenju protivila se kompletna opozicija, protestovapi su sindikati, ali kao što je i najavio premijer Aleksandar Vučić, nije se „ni za jotu" odstupilo od ključnih rešenja.

 

Jedino što se izašlo u susret predlogu Olgice Batić (DHSS) i Borislava Stefanovića (DS), koji su predložili istoventan amandman pa je iz Zakona o radu izbrisana bilo koja mogućnost da trudnica dobije otkaz.

Novousvojeni zakoni bili su i svojevrsni test za vladajuću koaliciju, budući da se s velikom pažnjom iščekivapo kako će reagovati SPS zbog Zakona o radu i PUPS zbog izjednačavanja starosne granice za penziju muškaraca i žena. Međutim, te stranke su pritisnule „zeleni taster", uz poruku da podržavaju reforme. Sam lider socijalista Ivica Dačić, odgovarajući na pitanje zašto SPS podržva izmene Zakona o radu, poručio je: „Ne možemo živeti u prošlosti jer smo tu prošlost promenili, glasali smo za novi društveni sistem kapitalizam, i ne možemo sa socijalističkim zakonima i idejama ni u kapitalizam ni u EU".

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da je „Zakon o radu neka vrsta vododelnice između Srbije prošlosti i Srbije budućnosti". Dodao je da „taj zakon i njegove suštinske norme niko u budućnosti neće menjati jer znaju da je to rezultat pametnog promišljanja, rezultat onoga što je ceo svet od nas očekivao".

Vučić je rekao da je potrebno usvojiti još neke reformske zakone, poput onog o privatizaciji, i naglasio da je važno što je to deo reformi koje treba da dovedu do stvaranje boljeg investicionog ambijenta.

Zakon o radu nije donet da nekog štiti već da stvori najbolje moguće uslove za ulaganje u našu zemlju, da poslodavci mogu ostvariti profit, da mogu plaćati i zapošljavati radnike rekao je Vučić „Blicu".

Napomenuo je da je zakon o stečaju i o privatizaciji važan, i ukazao na to da Vlada hoće da pomogne radnicima u fabrikama u restrukturiranju.

Hoćemo da vidimo gde tu ima posla da bi država pomogla rekao je Vučić.

A izmene zakona o stečaju i o privatizaciji bili su jedna od tačaka razlaza nekadašnjeg ministra privrede Slobodana Radulovića i tadašnje vlade. Predloge ta dva zakona je ministarstvo koje je predvodio Radulović čak bilo i uputilo u skupštinsku proceduru, ali su ostali da se „krčkaju u fioci", dočekavši tako martovske parlamentarne izbore. U skladu s dosadašnjom praksom, i oni su povučeni iz procedure, kao svi zakoni koji zaostanu nakon izbora nove vlade.

Usvajanje ta dva zakona očekuje se najkasnije do kraja ovog meseca. Na osnovu Zakona o privatizaciji iz 2001. privatizovano je manje od 2.300 preduzeća, a nakon 13 godina ima ih još oko 600, od čega je 161 u restrukturiranju.

Po rečima ministra privrede Dušana Vujovića, „cilj novog zakona o privatizaciji je da se na efikasan i fer način po tržišnim uslovima okonča privatizacija državnih i društvenih firmi do decembra 2016. godine".

On je najavio nove modele prodaje firmi i istakao da nijedan od tih modela neće biti unapred odabran već će se birati najbolje rešenje. Vujović je rekao i da je cilj izmena Zakona o stečaju povećanje transparentnosti, sprečavanje zloupotreba, otklanjanje problema u praksi i povećanje prava poverilaca. U Ministarstvu potvrđuju da ni novim zakonom za završetak stečaja nije oročen jer zavisi od perioda naplate i tržišnih uslova kao i svuda u svetu. U Vladi ne očekuju masovna bankrotstva i veliki broj otpuštenih radnika jer će, kažu, pomagati preduzećima da nađu strateškog partnera.

U sklopu zakona koji slede da bi se zaokružio sistem radnog prava su i oni koje je juče najavio ministar Aleksandar Vulin, o sindikatima, koji bi se, kako je rekao, bavio utvrđivanjem reprezentativnosti sindikata, kao i zakon o štrajku, ali će oni ipak sačekati jesen.

Set medijskih propisa

Za javnost možda nije toliko atraktivan, ali je u vrhu agende ne samo Vlade nego i približavanja evropskom zakonodavstvu, set medijskih zakona koji bi takođe trebapo da se nađu na julskom vanrednom zasedanju parlamenta. U srpskoj politici oko medijskih zakona su se uvek lomila koplja pa je svojevremeno Apeksandar Vučić smatran za ministra u čijem mandatu je donet najkrući zakon o informisanju iz 1998. Socijalisti Ivice Dačića odbili su da na sednici Vlade 2009. podrže predlog izmena zakona za koje se zapagao tadašnji lider URSa Mlađan Dinkić, uz obrazloženje „da ne žele da budu optuženi da rade isto ono što su radili u prošlosti".

U obraćanju pri formiranju Vlade, Vučić je „do leta" najavio i tri medijska zakona o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim servisima. Kako sada stvari stoje, dva će se po ubrzanoj proceduri naći u parlamentu već do kraja ovog meseca, dok će zakon o javnim servisima biti na redu za usvajanje nešto kasnije. Samim tim na čekanju će još biti i odluka o ukidanju TV pretplate, čije postojanje se temelji na važećem Zakonu o radiodifuziji.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

22.07.

2014.

Vojvoda [neregistrovani] u 14:31

Baljoz

Dole Vlada, more! Ovaj baljoz bi da mi određuje sudbinu?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi