Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tek svaki četvrti Srbin plaća TV pretplatu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2014.

Izvor: telegraf.rs

Tek svaki četvrti Srbin plaća TV pretplatu

Broj obveznika koji izmiruju obavezu za pretplatu za prvih šest meseci 2014. godine kretao se u rasponu od 900.000 do 1,1 milion, od okupno 2,5 miliona onih koji imaju tu obavezu.

Od ukupnog broja obveznika RTV pretplate u našoj zemlji, kojih ima otprilike 2,5 miliona, prosečan broj obveznika koji izmiruju obavezu za pretplatu (u celosti ili delimično usled modela naplate), za prvih šest meseci 2014. godine, kretao se u rasponu od 0,9 – 1,1 miliona obveznika, uz prosečan stepen naplate od 25,45%.

Sve manji broj onih koji plaćaju pretplatu uslovljen je kako činjenicom da je u jednom momentu najavljeno ukidanje ove dadžbine, tako i surovom istinom da usled niskih primanja ista često i ne stigne na red da bude plaćena.

Ono što pojedince dodatno buni jeste i to što se javni servis sada finansira iz dva izvora – iz pretplate, ali i iz budžeta. Naime, s početka godine na snagu je stupila Vladina uredba kojom je uređeno da RTS i Radio-televizija Vojvodine ove godine iz budžeta dobiju određenu sumu novca za svoje potrebe.

S druge strane, Zakon kojim bi se ukinula tv pretplata još nije stigao pred poslanike.

Kako su stručnjaci ranije rekli za Telegraf, pravnog leka za ovu situaciju nema. Dokle god je na snazi aktuelni zakon pretplata mora da se plaća, inače RTS ima puno pravo da neplatiše tuži.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi