Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaštitnik građana nagradio eseje o manjinama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 07. 2014.

Izvor: Beta, RTV

Zaštitnik građana nagradio eseje o manjinama

Novinarka dnevnog lista Blic Zorica Lazarević i student fakulteta Političkih nauka Stefan Šparavalo, dobili su danas u Beogradu nagradu Zaštitnika građana za najbolje eseje na konkursu o stanju ljudskih prava nacionalnih manjina, osoba sa invaliditetom, LGBT osoba i rodne ravnopravnosti.

Zorica Lazarević dobila je nagradu za esej o položaju osoba sa invaliditetom "Nevidljivi u vidljivom svetu", a Stefan Šparavalo za rad položaju LGBT populacije u Srbiji "Mi smo 10 odsto".

Cilj konkursa za najbolji esej bio je da se ohrabri učešće građana u unapređenju ljudskih prava i poboljša razumevanje položaja raznih marginalizovanih grupa.

Na konkurs, raspisan marta, stigla su 23 rada, a pobedničke je izabrala komisija koju su činili predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, glavni urednik Novinske agencije Beta Ivan Cvejić i profesorka sociologije Ksenija Petovar.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da je veliki broj otvorenih pitanja u oblasti ljudskih prava u Srbiji posledica pomanjkanja kulture ljudskih prava.

Ljudska prava se smatraju "elitističkim konceptom koji nema mnogo dodirnih veza sa svakodnevnim životom građana, što otežava da sebe i svoje bližnje shvatimo s punim dostojanstvom", rekao je danas i naglasio da su na konkurs zato bili pozvani i novinari, i studenti - na kojima je budućnost zemlje.

Kako je ukazao, dužnost i odgovornost novinarstva je da teme ljudskih prava doživljava kao aktuelne i društveno trajno bitne.

Janković je podsetio da svi građani podjednako imaju sva ljudska prava, ali se često zaboravlja da u velikim krizama najčešće stradaju najranjiviji što su pokazali i ekonomska kriza, i majske poplave.

"Način na koji se država odnosi prema posebno ranjivim grupama najbolje slika društva", rekao je zaštitnik građana i podsetio da je svaki pojedinac u nečemu manjina.

Zaštitnik građana je čestitao nagrađenima i zamolio ih da se tim temama bave što češće.

Novinarka Blica Zorica Lazarević je ocenila da država "sprovodi kriminal nad osobama sa invaliditetom, jer se prava koja su im zagarantovana zakonom, ne primenjuju", a prvi korak ka boljitku je "promena svesti ljudi".

Drugi nagrađeni, Stefan Šparavalo je naveo da je u eseju pokušao da dočara koliko je ugrožen život LGBT populacije, kako bi ih približio širem krugu ljudi.

Nagrađeni su dobili računare, koje im je uručila novinarka Radio-televizije Vojvodina Danica Vučenić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi