Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari traže brisanje sramoćenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 07. 2014.

Izvor: Tanjug, B92

Novinari traže brisanje sramoćenja

Hrvatsko novinarsko društvo traži da Ministarstvo pravosuđa i hrvatska vlada potpuno izbrišu novo krivično delo sramoćenja iz predloga izmena Krivičnog zakona.

 

Minimalno rešenje koje bi prihvatila novinarska struka bilo bi da u zakonu kao krivično delo protiv časti i ugleda ostane jedino kleveta, uz isključenje protivpravnosti u novinarskom i umetničkom poslu, ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti proizlazi da počinilac nije postupao s ciljem da škodi časti i ugledu.

Inače, izmene KZ-a koje vlasti predlažu nastaviće da štiti moćnike nauštrb medijskih, novinarskih sloboda i kvalitete novinarskog posla koji su bitni za demokratiju svake zemlje, navodi Društvo uoči zasedanja vlade.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ističe da je dekriminalizaciju sprovela ne samo Velika Britanija nego i BiH, Crna Gora, Srbija i Makedonija, prenele je agencija Hina.

Poručuje i da novinarska struka ne može da prihvati nedovoljna predložena "poboljšanja" članova KZ-a prema kojima ne bi bilo krivičnog dela teškog sramoćenja ako počinilac dokaže istinitost tvrdnje koju je iznosio, ili postojanje ozbiljnog razloga zbog kojeg je poverovao u njenu istinitost.

Društvo podseća da kada se radi o javnoj osobi objava informacija uglavnom prevagne nad zaštitom privatnosti, ukoliko novinar informiše u javnom interesu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi