Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Egipat: Novinare "đavo doveo"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 07. 2014.

Izvor: Beta, B92

Egipat: Novinare "đavo doveo"

Egipatski sudija u obrazloženju presude trojici novinara katarske televizije Al-Džazira naveo je da ih je "đavo doveo" da destabilizuju zemlju.

 

Kao glavni dokaz u dokumentu na 57 strana, u koji je danas Asošiejted pres imao uvid, navode se snimci koje su ti novinari napravili, a na kojima se čuju kritike vlasti i previranja posle svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Mursija, kao i intervjui s porodicama ubijenih u suzbijanju protesta njegovih pristalica.

Obrazloženje presude je objavljeno mesec dana pošto je sudija Muhamed Šehata osudio trojicu novinara, Australijanca Pitera Grestea, Kanađanina egipatskog porekla Muhameda Fadela Fahmija i Egipćanina Bahera Muhameda na sedam godina zatvora. 

Oni su optuženi za širenje lažnih informacija, lažno izveštavanje kako bi prikazali zemlju kao da je na ivici građanskog rata i za pomaganje Muslimanskog bratstva u nastojanju da se Egipat pokaže kao propala država. 

"Optuženi su koristili plemenit novinarski posao za razloge van svoje svrhe, preokrećući profesiju koja traži istinu u onu koja lažira istinu. Njih je doveo đavo da bi zlostavljali tu profesiju i okrenuli njeno delovanja protiv naroda", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi