Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ima li razlike između TV pretplate, koja se do sada plaćala, i TV takse, koja se uvodi od 2016. godine?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 07. 2014.

Izvor: Danas

Ima li razlike između TV pretplate, koja se do sada plaćala, i TV takse, koja se uvodi od 2016. godine?

Pitanje i odgovor

 

Ljiljana Smajlović, Udruženje novinara Srbije

Razlika je u dobrovoljnosti koju podrazumeva pretplata i obaveznosti koju donosi taksa. Razlika je i u tome što neće biti posrednika između javnog servisa i gledaoca kakav je bio EPS. U neku ruku je odnos jasniji i čistiji. Udruženje novinara Srbije podržava tu obaveznost, kao i direktnu vezu između gledalaca i javnog servisa.

Dragan Janjić, Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ima razlike. TV pretplata je nešto što građani daju direktno i taj novac je namenjen za finansiranje programa, dok TV taksa ide preko Vlade. Stepen nezavisnosti sa TV pretplatom veći je nego sa TV taksom.

Rade Veljanovski, Fakultet političkih nauka

Za građane nema bitne razlike, s tim što plaćanje takse neće moci da se izbegne, jer će biti tretirana kao poreska kategorija. Stari mehanizam naplate nije bio dobar, jer je dozvoljavao ljudima da prosto ne plate račun. Sa strane države, promena će značiti veću obavezu poreskih organa koji će plaćanje taksi morati da kontrolišu.

Đorđe Vlajić, Prvi program Radio Beograda

Razlika je u dobrovoljnosti. Kod pretplate ljudi su imali opciju da li hoće ili neće da plate. Taksa predstavlja državni namet i kao takav je obavezan i ne može se izbeći. Način naplate takse biće mnogo rigorozniji nego što je to ranije bio slučaj.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

05.08.

2014.

Благојче [neregistrovani] u 02:22

facer3opah@yahoo.com

Лако је удружењу новинара да подржавају овкве иницијативе од којих они имају директне користи, а и запошљени су и имају одакле да плаћају, али питајте мало какво је расположење осталих категорија становништва...
Једва плаћамо и ове досадашње намете а овај са ТВ претплатом, ко зна хоћемо ли и да доживимо - Боже здраља (ако и то може без паре).

Odgovori
uto

29.07.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 13:40

Smajlović na mesto Mirkovića!

Ljilju Smajlović umesto Saše Mirkovića! Mislim da je fer. Pošteno, a i politički korektno. Tasa da joj bude šef.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi