Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sud traži opsežnu dopunu istrage
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 07. 2014.

Autor: J. Jakovljević Izvor: Dnevnik

Sud traži opsežnu dopunu istrage

Specijalni sud u Beogradu, u rešenju kojim je vratio na dopunu istrage optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti, osumnjičenih za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine, naredio je da se u dopuni istrage pribavi niz novih dokaza za većinu navoda u optužnici, a u cilju, kako je navedeno, „boljeg razjašnjenja stvari i da se ispita osnovanosti optužnice", saznaje "Dnevnik".

 

Upućeni sagovornik našeg lista navodi da je sud ocenio osnovanim većinu navoda iz odgovora na optužnicu koje je uložila odbrana okrivljenog bivšeg načelnika RDB-a Radomira Markovića, osumnjičenog za krivično delo podstrekavanja na teško ubistvo, kao i optuženih bivšeg načelnika beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, inspektora u Drugoj upravi resora Ratka Romića i pripadnika rezervnog sastava tog resora Miroslava Kuraka, kojima je stavljeno na teret krivično delo teškog ubistva u saizvršilaštvu.

Odbrana je tražila da se preduzmu dodatne istražne radnje u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja. Sud je, po pouzdanim informacijama našeg lista, u rešenju ukazao na to da u istrazi nije saslušan svedok kog je Tužilaštvo predložilo u naredbi o dopuni naredbe za sprovođenje istrage, a predočeno je i to da nije dovršeno ispitivanje jednog svedoka.

eč je o svedocima čije je ispitivanje predviđeno o okolnostima funkcionisanja DB-a u uslovima HATO bombardovanja Srbije, o kadrovskim nameštenjima u aprilu 1999. godine i eventualnim drugim saznanjima koja bi mogla pomoći utvrđivanju činjenica.

Sudskim rešenjem je takođe naloženo Specijalnom tužilaštvu da donese odluku o ispitivanju drugih svedoka po predlozima odbrane o kojima za sada nije odlučeno.

Po našem pozudanom izvoru, stav suda je da bi Tužilaštvo u dopuni istrage trebalo da donese odluku o predlozima odbrane za izdva janje iz spisa predmeta pojedinih zapisnika i obaveštenja. Reč je o pisanim dokazima za koje odbrana u predlozima za izdvajanje tvrdi da „ne mogu biti korišćeni u krivičnom postupku jer nisu pribavljeni u skladu sa zakonom".

Po nalaženju suda, potrebno je da se u dopuni istrage posebno razjasni i daju bolja obrazloženja na okolnost da su okrivljena lica postupala kao pripadnici organizovane kriminalne grupe i u tom smislu prikupe novi dokazi ili da drugačija ocena dokaza koji su do sada prikupljeni, a iz razloga što se dokazi koje je Tužilaštvo predložilo na navedenu okolnost u optužnici odnose na presude u kojimajejedino Radomir Marković pravosnažno osuđen, ali ne kao pripadnik bilo kakve organizovane kriminalne grupe prenosi izvor „Dnevnika".

Advokat Vladimir Marinkov, branilac Radomira Markovića, kaže za „Dnevnik" da će odbrana u dopuni istrage insistirati na tome da se pribave listinzi prisluškivanih telefona Slavka ćuruvije. Mi smo u istrazi već predlagali da se pribave listinzi za Slavka ćuruviju i da se uradi kompletno veštačenje radi utvrđivanja autntičnosti svih listinga koji postoje u predmetu.

Osim toga, predlagali smo i da budu ispitani kao svedoci ljudi iz obezbeđenja koje je imao ćuruvija tvrdi Marinkov, i dodaje da će sve te predloge advokati odbrane ponoviti i u dopuni istrage.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

30.07.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:25

aman vise

Dosadili ste i bou i ljudima sa Curuvijom.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi