Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bez većih primedbi na zakon
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 07. 2014.

Izvor: Fonet

Bez većih primedbi na zakon

Poslanica Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović najavila je da će poslanička grupa SPS glasati za predloge medijskih zakona, istakavši da se njima predviđa povlačenje države iz medija i da se obezbeđuje transparentnost vlasništva i finansiranja medija.

 

Napravili smo veliki civilizacijski i demokratski skok, ako imamo u vidu da je nekada postojao član 113 Krivičnog zakonika, koji govori o verbalnom deliktu, rekla je ona na sednici Skupštine Srbije tokom načelne rasprave o predlozima zakona o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i javnim servisima.

Vukomanović je ocenila da je bilo dovoljno prostora i vremena da svi iskažu svoje mišljenje o setu medijskih zakona.

Kao važne odredbe Predloga zakona o javnom informisanju, Vukomanović je navela da se uvodi projektno finansiranje medija, kao i da će u slučaju neuspele privatizacije zaposleni dobiti akcije medija.

Bili smo na vlasti kada je bilo teško i nama i poslenicima medija i kada je bilo teško naći reči osude kritike i odobravanja za neke poteze vlasti, rekla je Vukomanović i navela da je svaka garnitura vlasti naučila lekciju odnosa sa medijima.

Mirko Čikiriz iz poslaničkog kluba Srpski pokret obnove – Demohrišćanska stranka Srbije izrazio je zabrinutost šta ćebiti sa lokalnim medijima, ako zbog loše ekonomske situacije prestanu da rade, ili na konkursima za projektno finansiranje budu potisnuti od medija iz Beograda i medija sa nacionalnom frekvencijom.

Prema njegovim rečima, od dosadašnje privatizacije 56 medija, 18 ugovora je raskinuto, 36 posluje na ivici opastanka, a samo jedan medij, Radio Srbobran, dobio je pozitivno mišljenje Ministarstva kulture i informisanja.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, koji obrazlaže medijske zakone, rekao je da je jasna odluka Vlade Srbije da se država povuče iz medija. Regujući na izlaganje Čikiriza, Tasovac je kazao da je pogrešno smatrati da će neko preduzeće propasti kada državaviše ne bude njegov vlasnik i dodao da privatizaciju čeka 81 od 1.230 medija, koliko ih je registrovano u Agenciji za privredne registre.

Ako 93 odsto privatnih medija u Srbiji uspeva da funkcioniše i opstane na tržištu, verujem da to mogu i mediji iz kojih će se povući država, ocenio je ministar kulture.

Prema rečima Tasovca, ako bi se zakonom propisalo da lokalne samouprave izdvajaju dva odsto za lokalne medije, ušlo bi se u prava opština da raspolažu svojim novcem. Verujem da stvaramo okvir u kome će medijska scena biti daleko bolja, istakao je ministar kulture i informisanja.

Tasovac je naveo da će javni servisi tokom godinu i pod dana finansiranja iz državnog budžeta imati vremena da se konsoliduju, a potom će biti uvedena taksa.

Veoma je važno što ste se vi kao opozicija složili da je taksa dobar način finansiranja, rekao je Tasovac, odgovarajući poslaniku Nove demokratske stranke Marku Đurišiću, koji je prethodno govorio o stanju u medijima i problemima sa kojima se novinari suočavaju.

Poslanica Nove Srbije Zlata Đerić je rekla da predlozi medijskih zakona donose boljitak na medijskoj sceni i da će ih ta stranka podržati.

Predložili smo i nekoliko amandmana, kako bismo zakone dodatno poboljšali, rekla je Đerić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi