Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SBB suzio krug gledalaca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 10. 2014.

Autor: Jelena Čalija Izvor: Politika

SBB suzio krug gledalaca

Kanal B92 info, na koji je trebalo da bude preseljena emisija „Utisak nedelje”, od juče više nije u osnovnoj ponudi SBB-a.

U saopštenju koje je iz ove kompanije dostavljeno „Politici” navodi se da od 6. oktobra kanal B92 Info prestaje da bude deo njihove analogne kablovske ponude, ali ostaje deo ponude korisnicima digitalnih paketa.

„O odluci je obavešten menadžment kanala B92 Info sa kojim razgovaramo o daljim oblicima saradnje”, navodi se u saopštenju.

U SBB-u pojašnjavaju da je razlog za ovu odluku ograničen broj frekvencija koje su im na raspolaganju u okviru analognog spektra, „pa se izmenama postojećih programskih paketa oslobađa kapacitet neophodan za dalje poboljšanje ponude uvođenjem novih atraktivnijih kanala”.

Dodaje se još i da se izbor kanala vrši „na osnovu podataka o njihovoj gledanosti”.

Autorka „Utiska nedelje”, Olja Bećković odbila je ponudu poslovodstva B92 da svoju emisiju sa kanala sa nacionalnom pokrivenošću prebaci na B92 Info, što joj je nuđeno uz obrazloženje da B92, na kojoj se njena emisija emitovala, prerasta u komercijalnu televiziju, pretežno zabavnog karaktera.

Većinski vlasnik B92 kompanija „Astonko” d. o. o., odbacujući tvrdnje Olje Bećković da je „Utisak nedelje” zabranjen, objavila je saopštenje u kojem pojašnjava da je kultna emisija viđena od strane poslovodstva kao „najjači razvojni potencijal” kanala koji je od juče preko SBB dostupan samo korisnicima digitalnih paketa.

Iako su o „Utisku nedelje” raspravljali i poslanici opozicije u Skupštini Srbije, optužujući premijera Srbije, Aleksandra Vučića za ukidanje emisije, nezvanično, odlučujuću ulogu u sudbini emisije imao je Piter Ajnštajn, kojeg je internacionalna medijska korporacija „Antena grupa” nedavno imenovala za direktora za Srbiju i Crnu Goru.

On te navode nije želeo da komentariše, uz opasku da samo od Olje Bećković zavisi dalja budućnost „Utiska nedelje”.

Inače, „Antena grupa” vlasnik je i Prve televizije, a u vlasništvu B92 učestvuje kao manjinski akcionar sa 1,31 odsto. Međutim, u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije iz 2011. godine o pritiscima i kontroli medija, telo na čijem je čelu tada bila Verica Barać, bavilo se time zašto se u javnosti sumnja da su vlasnici televizije Prva i B92 u stvari isti.

U izveštaju su iznete sumnje da je vlasnik „Astonka” d. o. o., koji je 2010. godine postao najveći akcionar sa 85 odsto akcija B92, vlasnik i TV Makedonija koja je, navodno, u sastavu grčke medijske grupacije „Antena”, vlasnika TV Prva.

Sve je, međutim, ostalo na nivou pretpostavki. Kako nezvanično saznajemo, pitanjem vlasništva TV B92 bave se i Komisija za zaštitu konkurencije i Savet za borbu protiv korupcije. Komisija za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a koja je, „prema osnovanoj pretpostavci nastala sticanjem posredne kontrole od strane društva „Astonko holdings limited” nad Radiodifuznim preduzećem B92”.

Kako se navodi u zaključku Komisije za zaštitu konkurencije u koji je „Politika” imala uvid, Komisija će se u slučaju dokapitalizacije B92 od strane „Astonka”, baviti sagledavanjem vlasničke strukture svih pomenutih domaćih i stranih društava, njihove međusobne vlasničke povezanosti, kao i njihovom finansijskom snagom, odnosno visinom prihoda. Savet za borbu protiv korupcije, kako saznajemo, priprema nastavak izveštaja Verice Barać o pritiscima na medije, koji će se baviti vlasništvom nad medijima. On bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, a u njemu su ponovo analizirane veze B92 i Prve, koje su se našle i u prvom izveštaju iz 2011. godine.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

08.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:21

nije nego

....koji obozavaju Olju, njeni prijatelji i prvoborci 5.oktobra. Mi ostali lagodno gledamo ostale mnogobrojne kanale.

Odgovori
sre

08.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:21

nije nego

SBB nije "suzio krug gledalaca", krug je uvek isti, samo nestaju onih 5 iz taksija koji obozavaju

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi