Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vučić: Srbija najbolje ocenjena u regionu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 10. 2014.

Autor: Tamara Spaić Izvor: Blic

Vučić: Srbija najbolje ocenjena u regionu

Srbija je od Evropske komisije dobila prelaznu ocenu za proteklu godinu, ali je upozorena na nedovoljnu vladavinu prava i ekonomiju.

 

Godišnji izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja EU, kojim se ocenjuju reforme i ukupno stanje u ekonomiji i društvu, objavljen je juče u Briselu, a u Beogradu ga je premijeru predao ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport, ocenivši da je ovo “bitan dan za Srbiju”, da je “bilo mnogo koraka unapred” i da je priznanje napretka u odnosima s Kosovom zasluženo.

Od suštinske je važnosti da Srbija i dalje bude posvećena regionalnoj saradnji i normalizaciji odnosa sa Kosovom uz punu primenu sporazuma s Prištinom naveo je Devenport. Premijer Vučić je ocenio da je Srbija prošla najbolje od svih zemalja u regionu. On je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da EK poštuje borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da je i sam nezadovoljan što nema više pravosnažnih presuda.

Premijer je istakao da se ne slaže sa ocenama EK oko ugrožavanja slobode izražavanja. Delimično sam zadovoljan ocenama koje su najvećim delom objektivne. Ima nekih stvari o kojima bih mogao da diskutujem i mogao bih u pojedinim delovima da budem još oštriji od izveštaja rekao je Vučić i dodao da tu pre svega misli na stanje u pravosuđu i u zaštiti životne sredine. Premijer je naveo da je zadovoljan ocenom regionalne politike.

Srbija, kako je kazao, ne želi nikakve sukobe i želi saradnju sa svim susedima. Kao korektne Vučić je ocenio stavove o Paradi ponosa i poštovanju ljudskih prava, koji su pohvaljeni u izveštaju.

Vučić je odbacio kritike da vrši pritisak na medije i novinare i ocenio da je deo izveštaja koji se tiče medijskih sloboda “vrlo dobar”, da se navodi da je napravljen dobar progres u sferi informatičkog društva i medija, a da se ono “negativno sastoji iz dve rečenice”.

Što se tiče slobode izražavanja, kako je rekao Vučić, u izveštaju se navodi da postoji zabrinutost za pogoršanje uslova za punu primenu slobode izražavanja u Srbiji i da postoji, uopšteno govoreći, rastući trend samocenzure kombinovane s nejasnim uticajima na uređivačku politiku i sa serijom slučajeva intervencija protiv vebsajtova u prvih šest meseci. Premijer je ponovo insistirao da ne postoje pritisci na medije iz Vlade i istakao da treba ispitati da li postoje pritisci iz stranih ambasada i drugih mesta. Upitan da prokomentariše tvrdnje autorke “Utiska nedelje” Olje Bećković da je ta emisija skinuta sa TV B92 zbog politčkog uticaja, Vučić je rekao da “nema nikakve veze s tim”.

Reagovanja na izveštaj EK

Aleksandar Antić, ministar energetike

Polazne osnove za restrukturiranje „Srbijagasa“ su usaglašene sa energetskom zajednicom, a konstatovani su i elementi o kojima se govori kada je reč o „Južnom toku“. Naravno da će Srbija biti deo usaglašenog rešenja vezanog za realizaciju tog projekta uzimajući u obzir da u njemu učestvuje još šest zemalja EU. Ž.J.

Ivica Dačić, šef diplomatije

Izveštaj EK je u celini pozitivan. Kada je reč o poglavlju 31, ponovljeno je da Srbija mora postepeno do momenta učlanjenja da u potpunosti uskladi spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku sa politikom EU. To, inače, i mi stalno govorimo. Ovo poglavlje još nije ni otvoreno, a mi mu posvećujemo maksimalnu pažnju. Ž. J.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

Ministarstvo energetike koje sam ranije vodila pripremilo je plan reformisanja “Srbijagasa” i nacrt novog zakona o energetici, koji je potpuno usklađen sa Trećim energetskim paketom. Da je pitanja oko izgradnje “Južnog toka” lako rešiti, Rusija i EU bi se o tome odavno dogovorile, ali kao što vidimo to se još nije dogodilo. To je stvar odnosa EU i Rusije. B. J.

Marietje Šake, poslanica EP

Sloboda izražavanja i medijske slobode jasan su kriterijum za napredovanje svake zemlje, pa i Srbije, a u celom regionu zapadnog Balkana došlo do pogoršanja situacije u medijima. Potrebno je ubuduće pažljivije posmatrati stanje u medijima i insistirati na punom poštovanju svih kopenhaških kriterijuma. N. T.

Onino Picula, poslanik EP

Hrvatska sigurno neće blokirati Srbiju na putu ka EU zbog nerešenih bilateralnih problema. Smatram da će EU “dati izvesno vreme” vlastima da usklade svoju politiku sa evropskom, kada je reč o odnosu prema Moskvi. N. T.

Erhard Busek, Centar za demokratiju i poverenje

Mislim da je Srbija na dobrom putu, ali ima još dosta toga da uradi na svom putu ka punopravnom članu EU. Brisel vidi da srpska vlada i njen premijer (Aleksandar Vučić) rade dobro, ali mislim da mora da se prihvati realna situaciju kada je reč ne samo o Kosovu, već i drugim temama. Srbija u narednom periodu treba da radi na smanjenju nezaposlenosti i reformi obrazovanja.

Hajnc Vilhelm, ambasador Nemačke u Srbiji

Vlada Srbije čini velike napore da poboljša odnose u regionu i Srbija je postala “konstruktivan igrač”, ne samo zbog pregovora sa Prištinom, već i zbog sve boljih odnosa sa Hrvatskom.

Ne stidimo se Putina

Srbija se ne stidi svojih gostiju na obeležavanju 70godišnjice oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom, a prisustvo predsednika Vladimira Putina znači da želimo da imamo dobru saradnju i sa Ruskom Federacijom rekao je Vučić i istakao da se Srbija nalazi na evropskom putu. Ovo je Srbija koja se ne stidi i koja vodi jasnu spoljnu politiku poručio je Vučić. Upitan kako komentariše neke navode da britanska i američka ambasada rade na osnaživanju opozicije do 2020. godine, on je rekao da ne veruje da to rade, ali da će Vlada da im pomogne ukoliko to čine jer je „svako investiciono ulaganje u Srbiju uvek dobrodošlo“. Sudbina „Južnog toka“ ne zavisi od Srbije, nego od dogovora EU i Rusije. Srbija ima bolji ugovor nego neke evropske zemlje, kazao je premijer.

Štefan File: Samo tako nastavite

„Samo tako nastavite“, poručio je Srbiji na svom Tviter nalogu odlazeći komesar za proširenje Štefan File. “Izveštaj o napretku 2014: reforme, skrininzi i normalizacija su u toku, samo tako nastavite”, napisao je File. Predstavljajući izveštaj o napretku u Briselu, File je naveo dijalog Beograda i Prištine kao primer uspešnog korišćenja procesa proširenja za rešavanje zamrznutih konflikata. Brzina pristupa Srbije EU zavisiće od pitanja vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom kazao je on. File je posebno naglasio potrebu da se Srbija, ali i druge zemlje u regionu, “u ranoj fazi” usaglašavaju sa spoljnom politikom EU i da poglavlje 31 koje se odnosi na tu oblast treba što pre otvoriti. Moramo da otvorimo to poglavlje ranije nego što smo mislili. Ne možete imati drastično kršenje međunarodnog prava na istoku Evrope, a da to ne ostavi posledice na sve u zajedničkoj evropskoj kući. Očekujemo postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU rekao je File.

 

Nedisciplinovani ministri

Tokom konferencije za novinare nekom od ministara zabrujao je mobilni telefon. Premijer Vučić se brecnuo: Disciplina u Vladi još nije na potrebnom nivou obratio se Vučić ministrima sa prekorom svojstvenom razrednom starešini. Ministri se više nisu čuli. Okrivljeni su ministri Velimir Ilić, Srđan Verbić, Nikola Selaković i Željko Sertić. Novinaru “Blica” nisu hteli da priznaju ko je od njih razljutio premijera.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi