Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko to beše Hipokrat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 10. 2014.

Autor: Ivana Žigić Izvor: Naše novine

Ko to beše Hipokrat

Pacijent je valjda sam kriv što je „upao“ u fotku lekarima. I zato je sasvim opravdano takve lekare napasti javno. I upitati ih, isto javno, gde će im duša?!

 

Pre nekoliko dana dve doktorke su se slikale ispred žene koja leži na ginekološkom stolu, polugola, širom raširenih nogu.

Slika je krajnje odurna i nedopustiva sve i da je za ličnu arhivu, a kamoli za društvene mreže, gde je i završila. Izgovor doktorke na čijem Fejsbuk profilu je slika i osvanula krajnje je nespretan. Pokušala je da se odbrani izgovorom da joj je neko hakovao profil?!

Pa stvarno, neko hakuje profil jedne anonimne doktorke, i to da bi postavio njenu sliku na kojoj svesno pozira? Nažalost, moram priznati da me ovako nešto od osobe u belom mantilu ne iznenađuje. Ovo je čak „samo“ nepoštovanje nečije privatnosti, i to u momentu koji treba da bude maksimalno privatan. Ali, šta i očekivati od našeg zdravstva? U normalnom sistemu oglasila bi se Lekarska komora javnom osudom. Naša pak ne reaguje. Možda je tako i bolje jer u drugim slučajevima reagovali su sramno.

Tako su pre nekoliko meseci krajnje jadno iskoristili tragični događaj kada je pacijent ubio lekara da gurnu pod tepih sve lekarske propuste i od sebe u globalu naprave žrtve. Čak su bizarno optužili medije da je taj nemili događaj i njihova krivica jer su, zaboga, prethodnih dana izveštavali o tome da lekari DZ „Novi Beograd“ nisu hteli da pomognu dečaku od 11 godina, koji je nesvestan ležao nakon što ga je udario auto tik ispred njihove zgrade(?!) I usput, zaključili da je sve spekulacija medija.

E, pa ja kažem da nije bila spekulacija, već fakat, i da se sve odigralo baš tako kako je jedna žena tada opisala na Fejsbuku, što su mediji i preneli. Lično sam bila prisutna. Jeste dečaka udario auto. I jeste bez svesti ležao ispred DZ. I jeste žena koja je sve videla ušla u DZ i molila da neko od lekara izađe i pomogne mu dok ne stigne Hitna pomoć, koja je već pozvana. I jesu joj lekari poručili da to nije njihov posao jer „ne izlaze na teren“.

I jesu medicinske sestre, bez imalo srama, kroz prozor gledale kako se svet okuplja oko povređenog deteta bez namere da išta učine kako bi pomogle. I jeste ih sve do jednog u tom DZu bilo baš briga za jedan ljudski život, život za koji su se zakleli Hipokratovom zakletvom da će ga čuvati (a valjda i privatnost). Ipak, taj život njima ne znači ništa jer vlasnik istog leži ispred DZa, a ne u njemu, gde je radno mesto lekara. A pacijent je valjda sam kriv što je „upao“ u fotku lekarima. I zato je sasvim opravdano te takve lekare napasti javno.

I upitati ih, isto javno, gde će im duša?! Da i ne ulazimo u to koliko je lekara koji traže novac za svoju uslugu, daju pogrešne dijagnoze, prave greške na operacijama, odbijaju da prime teško bolesne jer su došli „pred kraj smene“. Šta bi im rekao Hipokrat, taj sveživući lekar i mudrac?

Da se razumemo, nisu svi lekari isti. Sigurna sam da širom ovog našeg nesretnog zdravstvenog sistema ima puno njih koji zaslužuju svako poštovanje i kao ljudi i kao vlasnici belih mantila. Lično poznajem nekoliko takvih. Ali, nažalost, svakodnevna iskustva nam pokazuju da je u toj profesiji više onih drugih, onih o kojima mediji i pišu. I bez sumnje krivi su.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

14.10.

2014.

anonymousmentusa [neregistrovani] u 07:27

Bez komentara

Strašno. U kom pravcu ide ljudski um?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi