Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Od danas bez dela srpske štampe u Makedoniji?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 10. 2014.

Izvor: srbi.org.mk

Od danas bez dela srpske štampe u Makedoniji?

Danas su u Makedoniji po prvi put redovni čitaoci srpske dnevne štampe uskraćeni ponude svojih primeraka, budući da su na kioscima stigli samo primerci Politike i nekoliko primeraka lista Danas, dok su Večernje novosti, Blic, Kurir, Sportski žurnal i Sport "zaglavili" u lavirintu administracije i ostali u Srbiji.

Firma Una pres iz Beograda suočena sa nizom problema naplate ovdašnjih izdanja, mesecima je slala "alarme" o gorućem problemu, ali se je problem ostao. Sada su kako Spona saznaje blokirani, i nisu u mogućnosti da nastave sa distribucijom štampe, a sličan problem ima i njihova partner firma Vita pres zadužena za distribuciju srpske štampe u Makedoniji.

Oni su uz dosadašnju ponudu srpskih dnevnika čitaocima nudili i izdanja nedeljnika: Pečat, Vreme, Nin...

Signali Spone

Kulturno informativni centar Srba u Makedoniji Spona već je na jednoj radionici o Informativnoj ponudi i dometima srpske štampe u Makedoniji izneo deo problema i iskustva uticaja štampanih medija koji se distribuiraju u Makedoniji. Opštim zaključcima uočeno je olako prepuštanje, ili gubljenje nekada sigurnog tržišta i čitalačke publike, posebno Srba.

O problemu koji uveliko traje već godinu dana Vlada Mitev, vlasnik firme Vitapres, koja u saradnji sa izvoznikom srpske štampe Unipres iz Beograda, u Makedoniji distribuira listove: Večernje novosti i sva izdanja Kompanije Novosti, Politika, Sportski žurnal, Kurir, Blic, Alo, Pečat, Vreme, Nin... kaže da je u odnosu na neke prethodne periode činjenica je da su tiraži beogradskih listova u Makedoniji veoma opali. No, mora se reći da deo stalnih i proverenih čitalaca u Skoplju posebno drži do svojih novina i redovno ih kupuje i čita, kao što su na primer, Večernje novosti, rekao je Mitev, izrazivši sumnju da iza "tehničkih smetnji" stoji interes novog distributera za "preotimanje" biznisa...Do tada čitaoci ostaju bez srpske štampe u Skoplju, Kumanovu, Bitolju, Ohridu...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi