Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropa posebno kritična u oblasti slobode medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2014.

Autor: B. C. Izvor: Danas

Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, za Danas

Evropa posebno kritična u oblasti slobode medija

Vlast je dužna da omogući uslove koji novinarima dozvoljavaju da bez smetnji i bez straha obavljaju svoj posao.

 

Naglašavam da ćemo u Evropskom parlamentu biti posebno kritični po pitanju stanja u oblasti slobode medija u državama koje žele da postanu deo EU porodice.

Ne smemo da zaboravimo da su ljudska prava i slobode, uključujući slobodu izražavanja, vrednosni temelj evropskog povezivanja, ističe za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, ocenjujući stanje u medijima u Srbiji.

Ona dodaje da je veoma zabrinuta zbog trenutne situacije u oblasti slobode medija u Srbiji.

rema njenim rečima, pogoršane uslove za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i nedostatak transparentnosti, kada je u pitanju vlasništvo medija i njihovo finansiranje, prati i tendencija samocenzurisanja, kako je i navedeno u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu prema EU.

Kao bivša novinarka stojim iza toga da je novinarstvo na neki način čuvar demokratije i da je potrebno da se obezbede svi uslovi da bi novinarstvo bilo što objektivnije, u skladu sa načelima etike i naravno u službi javnog interesa.

Smatram da su za zdravlje društva, pogotovo društva u jeku razvoja kao što je slučaj sa Srbijom, neophodni zdravi i slobodni mediji, u suprotnom su posledice iskrivljene slike medija prisutne još dugi niz godina, napominje Fajonova u izjavi za naš list.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi