Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kompanija "Novosti" na putu potpunog oporavka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 10. 2014.

Autor: Ratko Dmitrović Izvor: Večernje novosti

Kompanija "Novosti" na putu potpunog oporavka

Novosti danas obeležavaju 61. rođendan.

 

U životu čoveka 61. rođendan je ulazak u ozbiljne godine, kad telo sve češće i sve snažnije opominje mozak na neke večne zakone hemije i fizike. U životu dnevnog lista važe drugi zakoni i druga pravila; nama u dnevnoj štampi godine nameću obavezu da budemo sve mlađi, da se prilagođavamo okolnostima, menjamo u meri koja garantuje prepoznatljivost i održavanje tradicije, uz istovremeno minimalno nanošenje šminke.

Čitaoci

Papir, list, bio on dnevnog, nedeljnog periodičnog karaktera, a u formi medija, informisanja, kroz godine počinje da žuti i na kraju se pretvori u bledu fleku, nestane. „Večernje novosti“ su odbile da požute i uspele da ne požute.

Onaj ko očekuje da sazna zbog čega estradna zvezda (ime poznato redakciji i svima) ne nosi donji veš; ko je povećao grudi za cela tri broja; čija nova limuzina ima kožna sedišta u crvenoj boji, taj ne kupuje „Večernje novosti“.

Mi se time ne bavimo, niti nas to interesuje. Ali, interesuje nas i to čitaoci „Večernjih novosti“ svakoga dana nalaze na ovim stranicama kakvo meso jedemo, kolika je otkupna cena pšenice, šta novo sprema nobelovac Mario Vargas Ljosa, zbog čega su poskupela jaja, da li će cena struje ostati ista, šta o Srbiji misli Plasido Domingo, kako živi porodica Nikitović, s osmoro dece, zbog čega još uvek nema asfaltnog puta do Gornjih Pobrđana, hoće li Srbi na Kosovu konačno dobiti Zajednicu srpskih opština...

Hoće li „Večernje novosti“ preživeti pod strašnim, iz dana u dan sve većim pritiskom elektronskih medija, u sudaru s razgaćenim temama sve agresivnijih tabloida, čija je prodajna cena u visini cene jednog malo krupnijeg jajeta na beogradskim pijacama?

Vreme i ono što se događalo u „Novostima“ i sa „Novostima“ za poslednjih 18 meseci govori da hoće.

Pre godinu i po dana, kad sam došao na čelo „Novosti“, situacija je bila gotovo beznadežna: višegodišnje negativno poslovanje, jedanaest miliona evra duga, bez rezervi papira, bez dnevne likvidnosti, s desetinama sudskih procesa koje su „Novosti“ redom gubile, s najmanje 120 zaposlenih viška, s brojnim izdanjima od kojih je samo dnevni list „Večernje novosti“ stvarao profit; sva druga izdanja beležila su gubitke, s desetinama hiljada neprodatih knjiga u magacinima...

Samo honorarnim saradnicima Kompanija „Novosti“ dugovala je u tom trenutku 25 miliona dinara. Moj prvi potez na mestu generalnog direktora Kompanije „Novosti“, samo tri dana od dolaska, bio je ponižavajući; otišao sam da molim generalnog direktora jedne beogradske firme da pozajmi „Novostima“ 25 miliona dinara, za plate.

Na računu nije bilo ni dinara, menice su nam visile iznad glave kao oštrice giljotine, natovareni kamioni s papirom čekali su da podmirimo stare dugove... „Novostima“ niko nije davao ni tri meseca života. A evo nas... živi i zdravi, na putu potpunog oporavka.

Zarada

Već u drugoj polovini 2013. godine počeli smo da smanjujemo troškove, kroz potpuno izmenjenu filozofiju poslovanja: Može da se deli samo ono što se zaradi. Istovremeno, valja imati na umu da je proizvodnja dnevnih novina jedan od najsloženijih poslova uopšte.

Dnevne novine su najkratkotrajniji proizvod na svetu; jogurt traje tri puta duže od dnevnih novina; što prodamo od šest ujutro do četiri po podne, to nam je. Od toga i od marketinga žive „Večernje novosti“. Bez dinara dotacija, pomoći, specifičnih pogodnosti u poslovanju.

Novo rukovodstvo Kompanije „Novosti“ preuzelo je ovu medijsku kuću 16. maja 2013. godine. U prvih šest meseci te godine gubitak „Novosti“ bio je 70 miliona dinara. Samo šest meseci kasnije, umesto dodatnih 70 miliona, kao što se realno moglo očekivati, gubitak je smanjen za 30 miliona.

Umanjenje negativnog trenda u poslovanju usledilo je kao posledica preduzetih mera, počev od štednje na svim nivoima i krajnje racionalizacije u vođenju Kompanije. Takav kurs nastavljen je u ovoj 2014. godini kad smo prešli u pozitivno poslovanje. U prvih devet meseci ostvarena je dobit veća od 67 miliona dinara što kumulativno s gubitkom iz 2013. godine znači poboljšanje poslovanja u visini 167 miliona dinara.

Tiraž

Šta smo uradili? Smanjene su plate, racionalizovana potrošnja papira, umanjene nabavne cene rotopapira, smanjeni troškovi štampanja redovnih dodataka uz istovremeno podizanje njihovog kvaliteta, bitno srezani troškovi promocije i propagande naših izdanja, racionalizovan izdavački sektor, smanjeni su troškovi transporta... uz izmirenje svih tekućih obaveza i dela starog duga.

Podignuta je i prodajna cena „Večernjih novosti“, drugačije se nije moglo, ovakav list u najbližem okruženju košta dvadeset do stotinu dinara više. Dnevni listovi u Srbiji najjeftiniji su u Evropi a verovatno i u celom svetu.

Povećanje cene „Večernjih novosti“ nije umanjilo prodaju, tako da smo tiražno i dalje u vrhu. Valjda je to najbolja ocena kvaliteta lista.

Sajt „Večernjih novosti“, u vremenu koliko s mojim najbližim saradnicima vodim ovaj poslovnomedijski sistem, doživeo je velike grafičke, sadržajne i koncepcijske promene.

Rezultat je povećanje broja dnevnih poseta za 150 odsto, tako da smo danas u samom vrhu srpskih i regionalnih informativnih sajtova i portala. I to se, naravno, odražava na pozitivno finansijsko poslovanje. Sve ovo urađeno je bez otpuštanja radnika; niko u Kompaniji „Novosti“ nije ostao bez posla, niko nije proglašen tehnološkim viškom, nijedno izdanje nije zaustavljeno, a plate zaposlenima stižu na vreme kao i sva izmirenja obaveza prema državi za poreze i doprinose.

Dva velika stara duga, onaj prema Štampariji „Borba“, i obaveza po osnovi nepodmirenih poreza i doprinosa iz 2009. godine, rešiće se, ubeđeni smo, na način koji će zadovoljiti pravdu, ekonomsku logiku poslovanja i interese države Srbije.

Na tom planu vodimo intenzivne razgovore s Vladom Srbije u kojima smo ponudili način rešavanja problema koji će značiti zaštitu interesa i države i Kompanije „Novosti“.

Planovi

U sudskom postupku s našim poslovnim partnerom Štamparijom „Borba“, nastalom podnošenjem njihove tužbe za stari dug (verujemo i da će se konačno rasvetliti čudne okolnosti nastanka tog duga) i naše protivtužbe za neostvarenu i nenaplaćenu dobit po osnovi zajedničkog ulaganja u štamparske mašine (4,5 miliona evra), na dobrom smo putu da zaštitimo interese i poziciju Kompanije „Novosti“ a da istovremeno Štampariji „Borba“ ne nanesemo štetu u nastavku zajedničkog posla.

U toku je izrada biznis plana Kompanije „Novosti“ za 2015. godinu koji će, u to sam ubeđen, dodatno osnažiti našu poslovnu strategiju i tržišnu poziciju „Večernjih novosti“ kao dnevnog lista i svih ostalih dnevnih i periodič nih izdanja Kompanije.

Vama, koji svaki dan počinjete s „Novostima“, u ime onih koji taj list prave, želim miran, dug i zdrav život. Za sledeći rođendan bićemo još bolji. Vidimo se sutra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi