Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  O medijskim poslušnicima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 11. 2014.

Autor: Predrag Sarapa Izvor: Danas

Predrag Sarapa, novinar Studija B, lični stav

O medijskim poslušnicima

U crnoj prekratkoj haljini, izraženo visokim štiklama i sveže isfenirana u visoki dom najvišeg zakonodavnog tela, ohrabrena i instruisana šta da kaže, ušetala je kandidat za novinara, trenutno ustoličena na tron STUDIJA B.

 

Ponosito i hrabro kao nekada politički komesari gazila je skupštinskim hodnicima dok su štikle odzvanjale sprat niže i više.

Iako postoji kodeks oblačenja u ovom visokom domu, koji novinari moraju poštovati, za dotičnu personu to pravilo na važi. Da, kodeks poštuju novinari, ali ne i kandidati za novinare ili novinari u pokušaju, pa odatle ova osoba crpi snagu da tako obučena dođe pred predstavnike naroda i zakonodavnu vlast.

Zapravo, to su kandidatu za novinara i jedini aduti da bude tu gde jeste, pa što da ih ne koristi.

Poznajući kapacitete i opšte znanje kandidata za novinare, verujem da je uložila puno truda i puno se pripremala, čak i ispred ogledala, za svoj teatralni nastup. Ne znajući ništa o novinarstvu, novinar u pokušaju je počela da vređa po već isprobanom receptu, što je već činila koristeći gradski javni servis.

I zamislite kako je novinar u pokušaju pokazala odanost partiji. Nosila je hemijske olovke SNS u jutarnjem programu i bivala proganjana. Ko je to proganjao novinara u pokušaju i ko je čuo za ovog kandidata za novinara dok nije kako tvrdi sama noseći olovke SNS i još nešto... dobila funkciju koju nije mogla ni da sanja. Drage mame, vaspitavajte svoje kćerke da nose stranačke olovke, kratke suknjice i štiklice i evo funkcije.

Da li se to zove politička sponzoruša ili ima neki drugi naziv? Ali, to više govori o onome ko postavi novinara u pokušaju da vodi javni servis dvomilionskog grada nego o samom kandidatu za novinara. Daj bože da novinar u pokušaju zna uopšte definiciju cenzure. Novinar u pokušaju je ambiciozan, ali u stalnom grču i strahu da ne izgubi poziciju koja mu ni po čemu ne pripada. Novinar u pokušaju grčevito se držeći za svoju fotelju u strahu da je ne izgubi zna samo da mora da hvali onoga ko je posadio na tu fotelju.

Ne daj bože, ako ostane bez fotelje, šta će reći tetke, strine, komšinice, dalji rođaci. Živki bi to teško palo jer se mnogo pokondirila, a i ne bi bilo više poziranja ispred kamera i slikanja za novine. Bez obzira na klevete, koje će naravno dokazivati na sudu, novinar u pokušaju mene možda i duboko uvažava jer sam joj dao priliku da je anonimnu i nepoznatu upozna šira javnost. No, pričajmo malo direktnije.

Danas treba biti gluv i slep da se ne vidi da je na delu cenzura i autocenzura. Studio B je posebna priča i više i ne liči na sebe. Šta to znači? Emisije nestaju.

Profesionalni i kvalitetni novinari se smenjuju, degradiraju, ponižavaju dok se na njihova mesta postavljaju partijski poslušnici, amateri, novinari u pokušaju, a oni sve to ćutke gledaju i trpe.

Nastavak u ponedeljak

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi