Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Devenport: Medijska slika u Srbiji biće iz temelja izmenjena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 11. 2014.

Izvor: Tanjug

Devenport: Medijska slika u Srbiji biće iz temelja izmenjena

Usvajanjem seta medijskih zakona Srbija je načinila korak napred u pravcu uvođenja brojnih evropskih standarda i normi u srpski pravni okvir, a posebno u polju elektronskih medija, što je važno za otvaranje poglavlja 23. i 10. - poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

 

Devenport je na skupu „Savetovanje o primeni medisjkih zakona“ u Aranđelovcu rekao i da nije bitno samo doneti dobre zakone, već je veoma važno i primeniti ih.

„Pred vladom, regulatornim telima i medijskom zajednicom je da u narednom periodu primene odredbe donetih zakona“, istakao je Devenport.

Podsetio je da će od juna 2015. godine biti promenjena vlasnička struktura u medijima čiji osnivač vlada ili lokalna samouprava, te da će taj proces „iz temelja izmeniti medijsku sliku u Srbiji“.

Građani, kako kaže, imaju pravo na objektivnu, nepristrasnu i istinitu informaciju i podvlači da je to suština javnog informisanja.

Kako ističe, novi Zakon o javnom informisanju predviđa finasiranje medijskog sadržaja od javnog interesa iz javnih fondova, ali i uspostavljanje pravila jednakih za sve za konkurisanaje za javne fondove.

„Do sada je dominantna praksa u Srbiji bila da se iz javnih fondava najviše finansiraju javna preduzeća koja se bave informisanjem. To je bila skupa i često politički obojena praksa.Sada je pred državnim organima mogućnost da mnogo šire, kroz projekte finansiraju raznovrsne programe koji će stvarno zadovoljiti interese građana, bez obzira na njihovu političcku opredeljenost“, kazao je Devenport.

Poručio je i da će EU biti spremna da pomogne razvoj medijske scene u Srbiji, ali je na našoj državi, podvukao je, da tu scenu i stvori.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da proces donošenja seta medijskih zakona bio dug i mukotrpan i podsetio da Srbiji osim izaska države iz medija u 2015. godini predstoji i digitalizacija medija, ali izrada nove medijske startegije.

„U poslednjih 15 nedelja predstavnici ministarstva ucestvoivali su na 17 skupova na kojima se razgovaralo o primeni ovih zakona“, ukazao je Tasovac i dodao da su obavljeni i razgovori sa čelnicima RTS i RTV, podsetivši da će se ovi javni servisi od 2016. finansirati kroz taksu.

„Imajući u vidu da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje promenu dosadašnjeg statusa Tanjuga, Panorame i Radija Jugoslavije, u toku su razgovori sa čelnim ljudima ovih medijskih kuća o modalitetima funkcionisanja ovih glasila od 1. jula naredne godine“, kazao je Tasovac i dodao da Srbija ima 1.336 javnih glasila, te da bi nam na tom broju, smatra, pozavidele mnoge bogatije zemlje.

Šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard rekao je da je ovo ključni trenutak za dalji razvoj medija u Srbiji.

Kaže i da je neophodno očuvati medijski pluralizam i lokalne medije, te da će u tome biti potrebna pomoć lokalnim vlastima.
„Nadam se da će primena ovih zakona građanima biti omogućeno klvalitetno informisanje o svim temam važnim za njihov život“, poručio je Burkhard.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

29.11.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 16:02

Radio-frekvencije u Srbiji nisu javni resurs

U vasem gore navedenom tekstu nije preneto ono sto stoji na pocetku tekstu "Glasa Amerike" - "'Turbulentna godina' pred srpskim medijima". A tu stoji: "Na skupu u Aranđelovcu, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je istakao da je obaveza regulatornih tela da osiguraju da frekvencija za emitovanje programa, kao javni resurs, bude korišćena u skladu sa principima na osnovu kojih je dodeljena." Frekvencije za emitovanje programa u Srbiji nisu javni resurs. Po vazecem Zakona o elektronskim komunikacijama (clan 81. stav 1) radio-frekvencijski spektar, odnosno radio-frekvencije su ograničeno dobro, bez kvalifikacije oblika svojine.

Javni interes u oblasti javnog informisanja i u oblasti javnih medijskih servisa odredjen je u Zakonu o javnom informisanju i medijima (clan 15) i Zakonu o javnim medijskim servisima (clan 7), dok u Zakonu o elektronskim medijima, koji se odnosi prvenstveno na elektronske medije u privatnoj svojini, nema ni reci kako o javnom interesu tako i o privatnom interesu,

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi