Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kostić i Kulačin bi da kupe po deset medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 12. 2014.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Kostić i Kulačin bi da kupe po deset medija

Firma „Feedback Consulting and New Media Production“ iz Novog Sada Danijela Kulačina i Vladan Kostić kao fizičko lice zainteresovani su za kupovinu većeg broja državnih lokalnih medija, imajući u vidu da su Agenciji za privatizaciju dostavili pisma o zainteresovanosti za kupovinu po desetak glasila.

 

To pokazuje spisak koji je juče objavilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Danijel Kulačin, koji je u medijima donedavno predstavljan kao član i funkcioner Treće Srbije, a što je ta partija sada demantovala, planira da kupi devet medija u Vojvodini.

Reč je o novosadskoj televiziji Apolo, Dnevniku novine i časopisi, Informativnom centru Kikinda, preduzećima Bačka Topola i Vrbas, radio stanicama Novi Bečej, Subotica i Zrenjanin, kao i o RTV Bapu iz Bačke Palanke.

S druge strane, Vladan Kostić, koji je na spisku predstavljen kao fizičko lice, dostavio je čak 11 pisama sa željom da kupi državne medije. On u svom vlasništvu, barem za sada, planira da ima radio i televizije Bap iz Bačke Palanke, Brus, Inđija, Mladenovac, Stara Pazova, Trstenik, Ćuprija, Vrnjačka Banja, Smederevo, Šabac i BC Info iz Bele Crkve.

Među zainteresovanima za kupovinu medija ističe se i fizič ko lice Miloš Paunović, koji je poslao pisma o zainteresovanosti za kupovinu Politike ad, RTV Pančevo i TV Smederevo.

Na spisku se nalazi i kompanija Miodraga Kostića MK grup, koja je izrazila želju da kupi novosadski Dnevnik holding i izdavačku kuću Radnička štampa, čije je sedište na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Radničku štampu bi da u svom vlasništvu imaju i firme „Keep light“ i „Novnikco“. Dnevnik štampariju u Novom Sadu, s druge strane, želi da kupi firma registrovana u Velikoj Britaniji „SAD CLAUDIUS CAPITAL“.

Najviše zainteresovanih ima za kupovinu BC Info iz Bele Crkve čak šest, isto toliko je i pisama o namerama o kupovini Pančevca, dok je po pet interesenata za Glas Podrinja iz Šapca, Nedeljne novine iz Bačke Palanke i Radio Sombor.

NUNS je juče objavio podatke o kompanijama i fizičkim licima koji su na javni poziv Agencije za privatizaciju dostavili pisma o zainteresovanosti za kupovinu 49 državnih medija.

Agencija za privatizaciju je 3. oktobra objavila naknadno i javni poziv za privatizaciju još 11 medija, ali, kako ističe NUNS, do sada nisu uspeli da dođu do podataka o prijavama za privatizaciju tih medijskih kuća.

Rok za privatizaciju svih državnih medija je 1. jul 2015. godine. Ukoliko medij ne bude prodat do tada, postupak se obustavlja, a kapital se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. Ako zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij prestaje da postoji i briše se iz registra, a odluku o promeni delatnosti izdavača ili ukidanju izdavača donosi osnivač izdavača.

Dve firme prijavljene za Studio B

Za kupovinu gradske televizije Studio B za sada su se prijavile dve firme. Jedna od njih je CTC Unit koja je, prema podacima iz APR, u vlasništvu Branimira Ibrahimpašića i Vladimira Pašića. Druga je Gama sistem, ali u registru APR postoje dve firme sa isti nazivom jedna se sedištem u Požarevcu, druga u Zucu.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

07.12.

2014.

Jelena [neregistrovani] u 21:19

Sramota


Spisak je sraman i pokazuje da je ovakva divlja i ubrzana privatizacija katastrofalna za ostvarivanje prava na informisanje na lokalnom nivou. A šta mislite, što se niko nije javio za dve velike televizije, NTV u Nišu i RTK u Kruševcu. Pa zato što tamo naprednjaci imaju svoje, Gašićeve televizije, Zonu plus u Nišu i TV Plus u Kruševcu. Tamo će nezavisno, državnim novcem od projekata, da informišu naprednjački mediji, kao što je to već slučaj u Zaječaru sa BEST televizijom Saše Mirkovića. Ali uz stavljanje Studia B pod kontrolu, to je bio i cilj novih zakona.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi