Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kome verovati
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 12. 2014.

Autor: V. Crnjanski Izvor: Dnevnik

Kome verovati

Pored svih blagodeti koje pruža, na internetu se neke stvari mogu saznati na najgori mogući način. Govori o tome primer devojčice, koja je za svoju porodičnu tragediju saznala kada je ukucala svoje ime na internetu.

 

S ovim slučajem, žalbom i željom da se konkretan sadržaj ukloni, Savetu za štampu se obratio staratelj ove devojčice čija je privatnost ugrožena.

Koje su posledice kršenja novinarske etike na internetu, pitanje je s kojim se suočavaju ne samo korisnici interneta, već i novinari urednici sve brojnijih medija udomljenih u virtuelni prostor? Za one koji krše propisanu profesionalnu etiku, gotovo nikakve. Za oštećene važi pravilo da mogu da se žale samoregulatornom telu Savetu za štampu, dok pravno zadovoljenje, na osnovu zakona, mogu dobiti samo na sudu. Zato je etika u onlajn medijama bila tema jučerašnjeg skupa Udruženja novinara Srbije, održanog u Novom Sadu.

Posao Saveta za štampu jeste da rešava žalbe građana ili institucija na neetičko izveštavanje medija, odnosno, da ocenjuje da li je nešto objavljeno u skladu s Kodeksom novinara, ali ne i u skladu sa Zakonom, što je posao sudova kaže generalni sekretar Saveta za štampu Gordana Novaković, ističući da se žalbe koje pristižu najčešće odonse na objavljivanje neproverenih informacija, kao posledice nekonsultovanja više izvora, slepog verovanja jednom izvoru, koji najčešće ima neke svoje interese, nerazlikovanja pretpostavke od činjenice...

Pored Gordane Novković, o primerima dobre i loše prakse primene Kodeksa novinara u onlajn medijima govorili su i Aleksandar Grubeša, urednik www.dnevnik.rs, Dejan Marjanović, urednik Multimedijalnog programa RTV Vojvodine, Slobodan Krajnović, urednik www.021.rs i Pavle Zlatić, urednik www.b92.net.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi