Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tabloidni mediji oklevetali poznatog kruševačkog novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 12. 2014.

Autor: R. Stanković Izvor: Politika

Tabloidni mediji oklevetali poznatog kruševačkog novinara

Poznati kruševački novinar, posle četiri decenije rada u štampi, na radiju i televiziji, baveći se uglavnom izveštavanjem sa sportskih događaja i afirmacijom talentovanih sportista, doživeo je, pri kraju radne karijere, da o njemu ovih dana pišu neki tabloidni mediji i internetportali, optužujući ga da je u pijanom stanju radio izveštaj sa prvenstvene fudbalske utakmice „Napredak” - „Donji Srem”.

Marković teško preživljava nezasluženi medijski nokaut, jer, kaže, ne konzumira alkohol, zbog čega je odlučio da pravdu potraži na sudu, a uređivački kolegijum Radiotelevizije Kruševac i svi zaposleni potpisali su pismo Udruženju novinara Srbije, demantujući objavljene tvrdnje, uz zahtev za postupanje u skladu sa novinarskim kodeksom i zakonskim ovlašćenjima.

„Kritičari” izveštaja Ljubiše Markovića, koji je objavljen u informativnom programu TV Kruševac, tvrde da je izveštač „saplitao jezikom u jednom tonu”, a prilog je objavljen i na „Jutjubu”.

Tu su i komentari da je Marković bio pijan, ili umoran, i, naravno, linč na društvenim mrežama!

Urednički kolegijum RTK, u pismu UNS-u, objašnjava da se radi o specifičnom načinu izveštavanja, po čemu je taj novinar poznat već godinama: „Nije istina da je naš novinar bio pijan tokom obavljanja svog posla. Naprotiv, radi se o čoveku koji uopšte ne konzumira alkohol, o visokom profesionalcu, koji je po načinu izveštavanja prepoznatljiv u sportskom i novinarskom svetu ovog kraja Srbije. Zaključak koji je autor neistinite informacije izveo samo na osnovu načina interpretacije teksta našeg novinara u izveštaju sa utakmice je neodgovoran i, verovatno, zlonameran i tendenciozan. Mnogi slušaoci i gledaoci već godinama prepoznaju Markovićev stil izveštavanja i govora. On saopštava informacije tematski pravilno i novinarski pismeno. Autor neistine da je naš izveštač bio pijan i svi oni koji su je preneli su neopravdano izvrnuli ruglu novinara i našu medijsku kuću moraće za to da odgovaraju. Razlozi za tako prizeman pokušaj degradacije novinara i naše profesionalne medijske kuće nam nisu poznati”.

- Odlučio sam da podnesem tužbe sudu protiv svih koji su učestvovali u ovoj hajci na mene, a time i na RT Kruševac. Imam svoj stil izveštavanja, koji je prihvaćen u ovom kraju. Možda zagriženi pobornici kulture govora i mogu nešto da mi zamere, kao i mnogim novinarima i izveštačima, koji ne mogu da budu baš kao spikeri, ali sigurno ne na način kako su to uradili neki mediji, nanoseći mi teške uvrede - kaže za „Politiku” oklevetani novinar.

Markovića u kruševačkom kraju mnogi godinama smatraju „legendom sportskog novinarstva”. Gledaoci mu veruju i niko mu ne zamera, čak ni jezički stručnjaci, zbog eventualnih manjkavosti u „kultivisanosti govora”, nedostatka melodičnosti, ili promene jačine, ritma i tonova. U svakom slučaju, ton kakav su neki tabloidni mediji dali ovom slučaju biće predmet zanimljivog sudskog spora.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi