Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Auto(moto) cenzura
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2014.

Autor: Dušan Telesković

Auto(moto) cenzura

Stvarno nije u redu kvariti mladima sliku o bezgrešnim ministrima čije poteze mladi u stopu prate. Kako da se dozvoli da mediji objave da „ministar vozi 200 na sat jer žuri”? Tome se energično treba suprotstaviti, baš kao što su to učinili ministarka Zorana Mihajlović i Damir Okanović, iz nevladine organizacije Komitet za bezbednost saobraćaja.

Uvođenje zabrane emitovanja ili distribucije određenih vrsta medijskog sadržaja zapravo je jedan od predloga Radne grupe za brigu o mladim vozačima koju je na sugestiju Okanovića prihvatila i agilna ministarka.

Obrazlažući taj predlog, Okanović je spomenuo niz primera, među kojima je serija „Vojna akademija”, crtać „Pepa prase”, izjava ministra da vozi 200 na sat i izjava vozača da vozi dve godine bez dozvole. Sve bi to, po njemu, trebalo izmeniti, ograničiti ili zabraniti.

Ako se usvoje ti predlozi za „brigu mladih vozača”, onda bi prvo režiseri serije „Vojna akademija” morali što pre da snime izmenu originalnog scenarija. Sceni u kojoj jedan od likova kaže: „Ne vezujem pojas”, trebalo bi dodati lik Okanovića kako mu, autoritetom koji prosto izbija iz pravnika sa titulom „stručnjak za bezbednost saobraćaja”, govori: „Pojas mora da se veže”, dok iz drugog plana izbija član vlade sa rečenicom: „Kazna je 5.000 dinara”. Onda glavni glumac prihvata naređenja vrhovnih saobraćajnih autoriteta, pokunjeno, bez reči prigovora, vezuje pojas, daje levi migavac i uključuje se bezbedno u saobraćaj. Potom se narednih pola sata prikazuje kako lik iz serije vozi automobil, poštujući sva pravila, dok na bilbordima pored puta stoje natpisi: „Vaš Centralni komitet za bezbednost saobraćaja i mišljenja”.

Osim toga, prenosi Formule 1, morali bi da se emituju u usporenom snimku, a da stručni komentatori budu Mihajlovićeva i Okanović. Samo oni bi mogli najbolje da prokomentarišu kako je na ulicama Monte Karla ograničena brzina od 50 kilometara na sat i da Luis Hamilton poštuje pravilo desne strane.

Od proizvođača video igrice „Need for Speed” treba da se traži da se u verziju za srpsko tržište uvede plombiranje brzine na 50 kilometara na sat.

Filmovima pod obavezno treba promeniti scenarija i same nazive. Tako „Transporter” ubuduće treba da se zove „Bezbedni vozač Mihajlović”. Zatim „Pobesneli Maks” da se emituje pod nazivom „Racionalni Okanović”, „Poslednji krug u Monci” da bude „Bezbedni đir sa Komitetom”, „Nestali za 60 sekundi” da bude „Radar izmerio 50 na sat”...

Svi filmovi o Džejms Bondu treba da se rirajtuju i da se u scenama brze vožnje ubaci „Okanović, Damir Okanović”, a Bond devojka mora da bude po Okanovićevom izboru.

Eto, najmanje toliko je smislen predlog ministarke Mihajlović i stručnjaka Okanovića da se sredstvima javnog informisanja i oglašivačima ograniči šta smeju, a šta ne smeju da objavljuju. Da ne bi ugrozili bezbednost.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

10.12.

2014.

Milan [neregistrovani] u 13:23

može li ita proći bez izopačavanja

Sramotno je svaku inicijativu izvrgavati ruglu-nihilizmom se ne dokazuje pamet već destruktivnost-a i tu smo "doćerrali cara do duvara"

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi