Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministarka "vezuje" Pepu Prase
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2014.

Autor: Bojana Anđelić Izvor: Blic

Ministarka "vezuje" Pepu Prase

Čak i tokom emitovanja pojedinih crtanih filmova stajaće upozorenje da sledi neprimeren sadržaj jer ne propagira bezbedno ponašanje u saobraćaju.

To je najnoviji plan ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović koji je ona uvrstila u nacrt novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

To u praksi znači da će pred emitovanje pojedinih epizoda crtanog filma „Pepa Prase“, u kojima se članovi porodice voze automobilom bez pojasa, morati da stoji upozorenje. Član Radne grupe koja radi na novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju Damir Okanović za „Blic“ objašnjava kako je to rešeno u Britaniji.

Na scene u kojima se svi oni voze bez pojasa reagovala su Udruženja roditelja pa su autori u novoj sezoni docrtali pojaseve objašnjava Okanović.

Isti scenario je planiran i za ostali igrani program, pa će upozorenja ići gotovo na svim akcionim filmovima. Brus Vilis, na primer, u tom slučaju biće jedan od glavnih promotera nebezbedne vožnje na našim televizijama. S druge strane, drastičnije mere biće primenjene na informativni, zabavni i reklamni program u kojima će „neprimeren sadržaj“ biti sankcionisan novčanim kaznama od 100.000 do čak 800.000 dinara.

To znači da nema prikazivanja scena u kojima neko vozi bez vezanog pojasa, ili upravlja vozilom u alkoholisanom stanju.

Ukoliko nakon takvog sadržaja sledi pouka, to je onda u redu. Novinarska udruženja su protiv takvog zakona. U skladu sa dobrom praksom je da novinari kritikuju nebezbedno ponašanje, ali je i obelodanjivanje istog u javnom interesu kažu u UNSu. Predsednik NUNSa Vukašin Obradović za „Blic“ kaže da će se to udruženje boriti protiv usvajanja takvog zakona.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da od medija očekuju pomoć. Namera Radne grupe za brigu o mladim učesnicima u saobraćaju nije da sputava bilo čiju slobodu izražavanja, već da spreči promovisanje ponašanja zbog kojeg je u poslednjih 10 godina poginulo više od 1.500 mladih, kažu u Ministarstvu saobraćaja.

Kao u Severnoj Koreji

Serije i filmovi su život prenet kroz umetnički fokus autora i to ne sme da bude predmet cenzure. Ne možete da uskratite gledaocima fi lmove zato što se neko ne ponaša u skladu sa srpskim zakonom. To je besmisleno i u stilu Severne Koreje kaže predsednik saveta RTEM Goran Karadžić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi