Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nove odredbe o mladim vozačima od 1. januara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 12. 2014.

Izvor: Beta, Danas

Nove odredbe o mladim vozačima od 1. januara

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će Nacrt zakona o saobraćaju, koji između ostalog predviđa da vozači mlađi od 21 godine neće smeti da voze automobile jače od 76 konjskih snaga, biti usvojen po hitnom postupku i da će početi da se primenjuje od 1. januara 2015. godine. "Saobraćajna nesreća kod Begeča u kojoj su poginula tri mladića pokazuje da se stanje ne menja i da mora hitno da se reaguje.

 

Očekujem od MUP-a da pregleda Nacrt zakona koji je predložila Radna grupa i da zajednički na sednici Vlade odlučimo da bar izmene koje se tiču mladih vozača, budu donete po hitnom postupku", kazala je Mihajlović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ministarka je dodala da ne postoje posebne radne grupe ministarstva saobraćaja i ministarstva unutrašnjih poslova koje se bave izmenama Zakona o saobraćaju.

"Mi smo jedna Vlada, praktično jedna radna grupa. Tražićemo od MUP-a da nam objasni zašto u zakonu možzda ne bi bilo odredbe o zabrani mladim vozačima da upravljaju automobilima sa velikim brojem konjskih snaga ali ja ne vidim razlog da ne učinimo sve da mladi vozači, pre svega, ne ginu", kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, predloženim izmenama Zakona o saobraćaju predviđene su i veće kazne za "upravljače" puteva koji su u lošem stanju. "Bezbedan auto, bezbedan vozač i bezbedan put su tri podjednako važna faktora. Upravljači puteva će i te kako imati povećane kazne predloženim izmenama i dopunama zakona ali vozač mora da bude edukovan", kazala je Mihajlović.

Komentarišući reakciju novinarskih udruženja na predlog Radne grupe da novinari koji promovišu nepropisno ponašanje u saobraćaju budu novčano kažnjavani u iznosu i do 800.000 dinara, Mihajlović je rekla da je potrebno "nešto uraditi" u oblasti medijske politike i da od medija očekuje "predloge a ne samo kritike".

"Svi mediji su bili pozvani, predstavnik UNS-a je bio u radnoj grupi i oni smatraju da je to cenzura medija. Ako postoji reklama, informativni program, gde god se pojavljuje nešto što je protiv Zakona o bezbednosti saobraćaja i kada vidimo nasilničku voznju, zasto da ne stoji pre toga da ima scena nasilničke vožnje ili scena koje ugrožavaju bezbednost saobraćaja", upitala je Mihajlović.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

10.12.

2014.

Комнен Коља Сератлић [neregistrovani] u 12:21

Молим вас пренести следеће госпођи Михаловић

Да ли Ви госпођо ово озбиљно причате. Какве везе имају коњске снаге. Знате ли Ви да се и са 76 коњских снага једнако гине као и са 150, ако је волан у рукама дрогираног и пијаног возача. Ви гопођо не знате да мислите узрочно-последично. С обзиром на то да је Америка у свему узор у Србији, зашто не уведете да је максимална брзина 50 миља (80 км) и на аутопутевима, однсоно на свим цестама. Возио сам уздуж и попреко по Америци, путеви су буквално писте, најмање 8 трака и по две споредне са обе стране. Возио сам Форд ЛТД са 8 цилиндара, госпођо, који је трошио 27 литара бензина на 100 км., изгравиран је до 300 км, том брзином полећу авиони) али кад год сам прешао једну миљу више, снимили су ме из малог авиона или хеликоптера, јавили полицији која ме је одмах зауставила. Казне су драстичне. Гледао сам да Американци када виде да је неко пијан и да откључава аутомобил, одмах позову полицију или му приђе неколико њих и одузму му кључеве. Када је изашао последњи Закон о саобраћају, министар МУП-а је био чувени Ивица Дачић. Написао сам му (под насловом) "Затворено писмо министру Ивици Дачићу" (може се прочитати на више портала). Упозорио сам на неке чланове Закона, посебно на високе казне. Све што сам му написао, остварило се на несрећу овога народа. Ако је неко морао да плати казну 30 ооо динра, брзо је падала погодба, плати пола, или трећину, вози даље. Мој сестрић је правио такве баханалије, углавном возио је пијан. Одузели су му трајно дозволу. За 15 дана имао је нову. Питао сам га како је добио нову дозволу, јер је морао бити избрисан цели досије као да није живео у том граду - само се насмејао.
Госпођо, какво је то звање "Управљач путева", шта то значи "Безбедан ауто, безбедан возач и безбедан пут..." Нормалан човек када види рупе на путу, вози 20 на сат, заобилази рупе, чува аутомобил, себе и сувозаче, породицу. Безбедан возач, од чега безбедан, ваљда мислите на нормалног возача, безбедан ауто, шта је то безбедан ауто, да ли мислите на испрван аутомобил. Госпођо, да ли знате (ако не знате питајте озбиљног лекара, психијатра) да ко прескаче ноћ, односно спава по дану, доживи тешка психолошка оболења. Сви млади људи, који су заглавили у психијатриским устновама, заглавили су због тога што су ноћ претворити у дан. Наша евроомладина, којој би требало да Ви и ваше колеге будете узор, углавном излази из куће после 22 сата, а враћа се у зору. Спавају до 3 ил 4 сата после подне. Наједу се, затим зевзече на компјутеру, играју се игрица, или шаљу порике до 22 ста, а онда поново у кафиће. Зато сам предлагао да се не смањују пензије већ да их укину, јер кафићи живе од пензионера. Баке, деке, очеви, мајке, свако вече пљусну по 300, 500, 1000 динара својим унучићима,дечици, а они право у кафић до зоре и тако сваки дан, за њих не постоји излазак викендом, њима је сваки дан викенд, њима су кафићи универзитети. Онај богати слој од 5 посто даје деци новац и шаком и капом, атумобиле, па чак и мале авионе, брзе чамце, јахте. Први пут прочитах да новинари промовишу непрописно понашање у саобраћају. Дозвољавам да нисам упозбат о чему се ради. Последње питање, ако није лоше пренесено, је чиста небулоза: "Ако постоји реклама, информативни програм, где год се појављује нешто што је против Закона о безбедности саобраћаја и када видимо насилничку возњу, засто да не стоји пре тога да има сцена насилничке вожње или сцена које угрожавају безбедност саобраћаја", упитала је Михајловић. Шта сте упитали, госпођо. На крају, даа ли занате да је алкохол завладао не само у средњим школама, већ и у осмогодишњим, а о дроги да Вам и не пишем. Уместо глупости о коњским снагама, 21 години, донестите закон да кафићи могу бити отворени до 23 сата, а да малолетници не смеју посећивати кафиће, коцкарнице, кладионице, возити моторе и тсл. Кад год сам прочитао да је неко од 15, 16 година погинуо, убијен око 2 - 3 сата после пол ноћи, упитао сам се шта је малолетник у то време радио на улици у кафићу или које куде. Нема, госпођо, Србија државу, а држава је нешто најозбиљнбије, држава има механизме, има три, односно 4 стуба на којима почива. У Србији не постији ни један (ни судска, ни извршна ни законодавна власт, а ни ни МУП). Госпођо, Србија је једина земља на свету у којој судови не раде месецима. Сви се стидите због тога, посебно ви који водите ову земљу, а сваки дан причате бајке као да смо имбецили. Да ли знате да у свету постији институција звана оствака. То очекујем од Вас.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi