Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Otišao čatan čovek, vrhunski profesionalac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 12. 2014.

Autor: R. Knežević Izvor: Dnevnik

Otišao čatan čovek, vrhunski profesionalac

Novinar ima ime i to ime je njegov brend, čule su se reči nedavno preminulog novinara Jana Brize, na komemorativnom skupu na Filozofskom fakultetu u Hovom Sadu, snimljene na filmu prikazanom ovom prilikom.

 

Te reči poruka su mladim kolegama i onima koji to tek treba da postanu, a kojimaje predavao na Odseku za medijske studije.

Profesor dr Biljana Šimunović Bešlin, prodekanka za nastavu Fakulteta, govorila je o Brizinoj uspešnoj nastavničkoj karijeri, zahvaljujući bogatom i raznovrsnom znanju, veštinama i iskustvu koje je delio i sa studentima i sa saradnicima na Odseku Uvek su me impresionirali njegova preciznost i znanje, opšta kultura koju je brižljivo negovao i, što je najvažnije novinarska hrabrost.

O mentoru Janu Brizi puno govore kontroverzna pitanja naše medijske sfere koja su ga zaokupljala: o povredama privatnosti, slučaju fudbalske mafije, Jutjubu kao izvoru informisanja za medije, govoru mržnje u tabloidima, građanskom novinarstvu, usponu i padu novinske agencije Tanjug, javnom servisu Srbije i njegovoj političkoj neutralnosti, ratnoj fotografiji u štampanim medijima kazala je šef Odseka prof. Dubravka Valić Nedeljković.

Novinar Dimitrije Boarov od Brize se oprostio u ime Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, organizacija u kojima je bio aktivan i delotvoran.

Svoje stavove iznosio je s neverovatnom otvorenošću, zbog čega je tokom bogate novinarske karijere imao i krupnih neprilika.

Politička pitanja prevodio je u pitanja morala, raspoznavao je časno od nečasnog. Preosetljive savesti i suviše kritične pameti, bio je spreman da se zakači sa svakim, pa i sebi dragim kolegama, ukoliko je smatrao da su se i za trunku ogrešili o moral svoje profesije, pokazali razumevanje za političke taktičare i prosvećene makijaveliste naveo je Boarov.

Obišao je kao novinar niz evropskih zemalja, Ameriku i Bliski istok, izveštavao 1984. o sandinističkoj revoluciji u Nikaragvi, ispratio Baršunastu revoluciju u Pragu 1989, kao što je bio i na barikadama u Temišvaru kada se rušio Čaušeskuov režim. Njegove izveštaje preuzimale su i svetske agencije. Bio je fanatično uveren da bez slobodne štampe i nema ljudskih sloboda, a da bi štampa bila slobodna, novinari nemaju pravo na uzmicanje pred političkim diktatom rekao je Boarov.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi