Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Autorima "Talasanja" uručena nagrada "Verica Barać"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 12. 2014.

Izvor: RTS

Autorima "Talasanja" uručena nagrada "Verica Barać"

Emisija Radio Beograda "Talasanje - Pusti priču" ovogodišnji je dobitnik nagrade Saveta za borbu protiv korupcije "Verica Barać". Autorima emisije nagrada je uručena na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

 

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je na dodeli nagrada da je žiri doneo takvu odluku jer je stanje u srpskim medijima zabrinjavajuće, a Radio Beograd je jedan od retkih medija koji autonomno deluje i odoleva pritiscima, prenosi Tanjug.

"Govorilo se ove godine o cenzuri, autocenzuri, zaštiti novinara od pretnji, napada, usvojen set medijskih zakona, ali stvarnog napretka nije bilo", rekao je Milićević i dodao da se smanjio medijski sadržaj istraživačkog tipa.

Uprkos svemu, rekao je Milićević, postoje izuzeci, a među njima je i Radio Beograd - najstariji u Evropi, koji uspeva da očuva kvalitetan informativni i kulturni program.

"Jedan je od retkih medija koji autonomno deluje i odoleva pritiscima", naveo je Milićević.

Šef Delagacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je mu je drago što i ove godine predstavnici medija dobijaju tu nagradu, jer su nepristrasni i objektivni mediji jedan od uslova postojanja stvarnog demokratskog društva i efikasne borbe protiv korupcije.

"Drago mi je da možemo da podržimo i rad Saveta za borbu protiv korupcije, koji je napisao mnoge važne izveštaje koji se bave raznim važnim temama za društvo", rekao je Davenport.

Hvatanje u koštac sa korupcijom, kaže, mora da bude sastavni deo celokupnog procesa, jer bez toga nema unapređenje pozicije Srbije na međunarodnom planu.

"Kao što razvoj pojedinca nije moguć bez samokritike i kontrole i sagledavanja samog sebe, tako i država da bi napredovala mora da ima instituciju koja ukazuje na dubinski problem", rekao je Davenport.

Odluka je doneta jednoglasno, a u žiriju su bili sudija Vrhovnog kasacionog suda Biljana Sinanović, ekonomista Vida Uzelac, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Leposava Karamarković, predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović, profesor Univerziteta Ratko Božović, reditelj Dejan Mijač i potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević.

Nagradu "Verica Barać", Savet za borbu protiv korupcije dodeljuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji za doprinos borbi protiv korupcije.

Nagrada je uspostavljena 2011. godine povodom proslave desetogodišnjice rada Saveta za borbu protiv korupcije i proslave Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Dobitnici ovog priznanja i autori emisije "Talasanje" su zahvalili na priznanju istakavši da sve duguju svojoj profesiji, odgovornosti, te da im je na umu uvek duh i delo Verice Barać.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi