Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Masakr u Parizu, 12 mrtvih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 01. 2015.

Masakr u Parizu, 12 mrtvih

Deset novinara i dva policajca ubijena u napadu na sedište satiričnog lista "Šarli ebdo". Policija traga za napadačima. Maskirani napadači naoružani automatskim puškama upali su u redakciju lista Šarli ebdo vičući "Alah akbar!" (Bog je veliki) i "Osvetili smo proroka!", i otvorili paljbu. Prema izveštajima nekih medija, napadači su imali i raketni bacač.

 

Zaposleni u listu su se sklonili na krov zgrade, a napadači su se sukobili s policijom. Maskirani teroristi su, odlazeći iz redakcije lista, ranili jednog policajca a potom ga ubili. Zatim su uskočili u vozilo koje ih je čekalo i bežeći oborili jednog pešaka.

Na policijskim automobilima, fasadama i izlozima vide se rupe od metaka.

Predstavnik policije Roko Kontento opisao je mesto napada kao "klanicu".

Ekstremistička Islamska država zapretila je Francuskoj napadima, a petnaestak minuta pre pucnjave, časopis je preko Tvitera objavio karikaturu lidera Islamske države, Abu Bakra el Bagdadija.

U pucnjavi je ubijeno dvanaest osoba, osam osoba je ranjeno, od kojih je četvoro u kritičnom stanju, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Advokat magazina Rišar Malka naveo je da su među 12 ubijenih glavni urednik Stefan Šarbonije, zvani Šarb, i još trojica karikaturista poznatih u celoj Francuskoj kao Kabi, Tinjus i Volinski, prenela je agencija Frans pres.

Vlada u Parizu je saopštila da je nivo nacionalne bezbednosti u Parizu povišen na najviši stepen, što znači da je proglašena uzbuna zbog napada.

Na licu mesta predsednik Francuske Fransoa Oland ocenio je da je smrtonosni napad na redakciju teroristički napad i da je u proteklim nedeljama osujećeno nekoliko drugih terorističkih napada, prenosi AP.

Istakao je da će oni koji su odgovorni za taj zločin biti privedeni pravdi.

"Niko ne sme da napadne slobodu. U šoku smo i sada moramo da pokažemo koliko smo ujedinjeni. Policija traga za napadačima i pronaći će ih. Tražićemo ih sve dok ih ne nađemo", rekao je Oland ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija listaŠarli ebdo.

Predsednik Francuske je istakao da je širom Francuske bezbednost podignuta na viši nivo i najavio hitan sastanak najviših državnih zvaničnika.

Šarli ebdo je više puta objavljivao provokativne karikature, a mediji podsećaju da je u redakciji lista 2011. godine bio podmetnut požar, posle najave da će u štampu biti pušten broj pod nazivom "Šarija ebdo", s "Muhamedom kao glavnim i odgovornim urednikom".

Ceo svet osuđuje napad

Arapska liga je osudila današnji napad na redakciju lista Šarli ebdo, kao i Egipat, koji ga je nazvao krivičnim delom.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da njegova zemlja osuđuje terorizam bez obzira na to odakle dolazi i u kom je obliku, i podsetio da Turska već duže vreme upozorava na opasnost od terorista.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker osudio je napad nazivajući ga "nedopustivim, varvarskim činom".

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je ogorčenost zbog terorističkog napada, koji je okarakterisao kao užasan i hladnokrvan zločin koji se ne može ničim opravdati, javio je Rojters.

"Namera ovog užasnog napada je da izazove podele", rekao je Ban novinarima i dodao da "ne smemo upasti u tu zamku".

Ivica Dačić, predsedavajući OEBS-u i srpski ministar spoljnih poslova, osudio je zajedno sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom teroristički napad, rekavši da je reč o napadu na slobodu izražavanja.

"Ja sam šokiran vestima o napadu na redakciju 'Šarli ebdoa' u Parizu u kome je ubijeno i ranjeno mnogo ljudi. Nasilje nad novinarima je neprihvatljivo i trebalo bi da bude tretirano kao napad na društvo u celini. Terorizam u bilo kom obliku nikada se ne može tolerisati ili opravdati", poručio je Dačić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, preko Tvitera, uputio izraze solidarnosti Francuskoj i ocenio da je reč o gnusnom napadu na medijske slobode.

Istovremeno, napade je osudio i šef diplomatije predsedavajuće Letonije Edgars Rinkevičs.

"Bela kuća saoseća sa porodicama ubijenih i ranjenih u tom napadu", rekao je portparol američkog predsednika Džoš Irnest.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće žrtvama napada i osudio sve oblike terorizma, objavio je njegov portparol Dmitrij Peskov, preneo je Tas.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je osudila napad i poručila da je u pitanju napad na slobodu govora i slobodu štampe.

Britanski premijer Dejvid Kameron osudio je "odvratni" teroristički čin i izrazio solidarnost sa Francuskom. "Ubistva počinjena u Parizu su gnusna. Mi stojimo uz francuski narod u borbi pritiv terorizma i u odbrani slobode štampe", naveo je Kameron na svom Tviter nalogu.

Italijanski premijer Mateo Renci oštro je osudio napad na Šarli ebdo, kao i Vatikan i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi