Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Efikasnost "bez gurke"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2015.

Autor: Marko R. Petrović Izvor: Blic

Efikasnost "bez gurke"

Goran Karadžić i Regulatorno telo za elektronske medije zaslužuju svaku pohvalu za ažurnost.

U istom danu su procenili da je RTS prekršio Zakon o obeležavanju Dana žalosti i najavili pokretanje postupka protiv Javnog servisa.

To je nešto na šta prethodnih godina, zapravo od formiranja RRA, kao prethodnika REM-a, nismo navikli. Do sada je ovo regulatorno telo uglavnom „palilo na gurku”, nakon što bi mediji pokrenuli neku priču o kršenju medijskih zakona i kodeksa.

Samo je „Blic” u nekoliko navrata zahtevao od Karadžića i njegovih saradnika da reaguju i kazne televizije koje se ne pridržavaju zakonskih i moralnih normi u, na primer, pogledu emitovanog sadržaja koji krši moral, dužine reklamnih blokova...

I svaki put je opravdanje bilo da se „ne može preko kolena” odlučivati, da se moraju sagledati svi aspekti, razgovarati sa predstavnicima emitera, pa tek onda reagovati.

Nekada su i reagovali, ali je to bilo kasno, a često i nedovoljno oštro. Ali zato sada na RTS-u treba pokazati svu svoju snagu i ažurnost.

Na stranu to što je zaista stvar procene, dakle nije moguće precizno izmeriti da li se emitovanjem „Slagalice”, filma i serije „Moj rođak sa sela” remeti Dan žalosti.

Pitanje je zbog čega isto tako brzo i oštro ne reaguju kada jasno i vrlo merljivo komercijalne televizije puštaju reklamne blokove koji su nekada duži od same epizode serije koju prekidaju.

Lako je ostrviti se na RTS, „vlasništvo građana Srbije” koji je finansijski u istoj situaciji kao i većina njegovih „vlasnika”.

Ali zapitajmo se ima li to veze i sa time što iza RTS-a ne stoji nijedan “medijski magnat”, što će na račun budžeta leći pare koje ćemo, po osnovu kazne koja im bude bila razrezana da platimo svi mi poreski obveznici, a ne neki tajkun, koji bi te novce možda mogao da uplati na neki drugi račun.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi