Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Trka za Takovsku 10
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 02. 2015.

Autor: I. Mićević Izvor: Večernje novosti

Trka za Takovsku 10

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (RTEM) Goran Karadžić i v. d. direktora RTS Nikola Mirkov, samo su neki od kandidata koji se posled njih dana u javnosti pominju kao budući direktora Radiotelevizije Srbije.

 

Upravi odbog javnog servisa raspisao je juče konkurs za direktora, a rok za prijavu kandidata je 30 dana. U roku od 45 dana od dana otvaranja prijava na konkur su, UO će imenovati novog direktora.

Niko od potencijalnih kandidata nije se interesovao, niti mi kao članovi UO treba da znamo njihova imena kaže za "Novosti" prof. dr Slobodan Marković, predsednik UO, koji će na ovoj fukciji ostati do kraja meseca.

On navodi da će prijave stizati u zapečaćenim kovertama, a da će sve biti otvorene na javnoj sednici koja će biti održana 22. ili 23. marta.

A spisak potencijalnih kandidata za ovu uticajnu medijsku funkciju podugačak je. Zvanično, niko još ne želi da potvrdi da će se kandidovati, ali nezvanično se spekuliše ko su najozbiljniji takmaci.

Na tom spisku je, između ostalih, i Dejan Jocić, nekadašnji direktor Prve televizije i osnivač Nove televizije. Na istoj listi su i reditelj Stanko Crnobrnja, bivša urednica RTS Bojana Lekić, direktor RT Vojvodine Srđan Mihajlović... Pominje se ime još jednog Mihajlovića i to šefa kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije, Milivoja Mihajlovića. Na listi potencijalnih šefova medijskog servisa je i Dragan Karadžić, nekadašnji glavni urednik Trećeg kanala.

Po medijskim krugovima priča se i da bi u trku mogao da uđe i aktuelni predsednik Programskog odbora RTS Dragoljub Kojčić.

Već duže vreme spekuliše se i da bi to mogli da budu Milomir Marić, Veran Matić ili Milorad Vučelić, ali je to, prema saznanjima "Novosti", malo verovatno.

Glasine da će se kandidovati za direktora RTS Goran Karadžić nije ni potvrdio ni demantovao: To je privatno pitanje i o tome da li neko namerava da se kandiduje ili ne treba razgovarati tek kada prijavljivanje prođe. U svakom slučaju, ko god da dođe na čelo RTS, smatra Karadžić, čeka ga težak i od govoran posao.

Najveći problemi sa kojima će morati da se suoči u prvoj godini mandata biće ponovno uvođenje pretplate od januara 2016, kao i racionalnizacija zaposlenih i troškova. Naime, moraće da usledi smanjivanje broja zaposlenih, kojih je u RTS, procenjuje se, oko 4.000.

Da bi i formalno mogli da uđu u direktorsku trku, kandidati moraju da budu državljani Srbije, sa prebivalištem u Srbiji. Potrebna je visoka stručna sprema i najmanje deset godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima.

Kandidat mora i da je "ugledan stručnjak iz oblasti koje su od značaja za obavljanje poslova ustanove javnog medijskog servisa", a zainteresovani mora da do stavi i plan programa rada i upravljanja RTS za pet godina. Osim u RTS, konkurs je juče raspisan i u drugom javnom servisu Radioteleviziji Vojvodine.

Konkurs je raspisan za glavne i odgovorne urednike prvog i drugog programa TV, tri radijska programa, kao i za direktora multimedijalnog programa.

Prekršili Dan žalosti

Radotelevizija Srbije, prema mišljenju Gorana Karadžića, prekršila je Dan žalosti. Oni su posle ponoći emitovali akcioni film, potom i reprizu kviza "Slagalica", a onda i epizodu serije "Moj rođak sa sela".

Karadžić najavljuje da će stručne službe RTEMa istražiti čitav slučaj i odlučiti o eventualnim kaznama.

Ubeđen sam da su i film i "Slagalica" deo zabavnog programa i samim tim je prekršen Dan žalosti. Moglo bi se polemisati o tome je li "Moj rođak sa sela" dramski ili zabavni program, ali onda bi i indijske serije mogle da budu proglašene za dramski program smatra Karadžić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi