Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko su "beli medvedi" u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 02. 2015.

Autor: Dragiša Kovačević Izvor: Politika

Ko su "beli medvedi" u Srbiji

Da li će inspektori Poreske uprave Srbije proveriti pod kojim uslovima se vrte reklame na stranim televizijskim kanalima koje ovde gledamo

Ostaće tajna koliko autograma su nedavno podelile estradne zvezde zaposlenima u Poreskoj upravi. Doskorašnji prvi čovek ove uprave reče na RTS-u da njegovi ljudi „češljaju” kafane po Srbiji, a posebno su apostrofirani ugostiteljski objekti na Zlatiboru i Kopaoniku. U bakalnicama i kioscima od svakog kupca im se pričinjava da je inspektor. Taksisti triput mere mušteriju pre nego što ga pitaju „Je l' vam treba račun?”

Sve pohvale za ove vredne i savesne državne službenike koji uteruju novac u budžet. Ali, ima i onih koji ne strepe od inspektora - koji godinama rade na „crno” a njih redovno zaobilaze. U stvari, i da hoće, ne mogu da ih nađu. Oni su u Srbiji bez adresa. Pitate se - ko su ovi ,,beli medvedi”? Oni su danonoćno u našim domovima: omiljeni televizijski kanali - Animal planet, Foks, Foks lajf, Sport klub 1, 2 i 3, Univerzal, Nešenel džiografik, Foks krajm, Foks muvi, 24 kičen, Em-ti-vi, Eksplorer, TV 1000, Diskaveri, Histori...

Doduše, nisu registrovani u Srbiji, nemaju dozvole REM-a, ne moraju da poštuju zakone Srbije, van pravnog su, poreskog i fiskalnog sistema ove zemlje i imaju mnogo - reklama.Tu se reklamiraju ugledne kompanije. Čak i neka javna preduzeća, a primetna je i reklama Ministarstva trgovine,turizma i telekomunikacija koje najavljuje digitalizaciju. Reklame se emituju danonoćno, a ima ih na stotine i ne zna se koliko traju jer se nigde ne evidentiraju. Marketinški eksperti tvrde da više od 30 odsto novca namenjenog televizijama odlazi tim tzv. prekograničnim kanalima. Upućeni kažu da ima plaćanja i u kešu.

Oni drugi, koji poštuju zakone (njih oko 30), obratili su se mnogima, a najveće nade polažu u Poresku upravu verujući da će njihovi vredni inspektori proveriti pod kojim se uslovima vrte reklame na ovim kanalima, iako je to Zakonom o elektronskim medijima i Konvencijom o prekograničnoj televiziji zabranjeno.

A da „stranci” (u ovom slučaju - prekogranični kanali) u Srbiji imaju status nedodirljivih uverili smo se prošlog četvrtka na Dan žalosti. Dok su domaći mediji poštovali odluku Vlade Srbije i prilagodili program Danu žalosti na Em-Ti-Vi, Vi-Eks 1 i drugim kablovskim kanalima ceo dan treštala je muzika i emitovani su filmovi i serije. Zbog „Slagalice” i „Rođaka sa sela” RTS-u se smeši prijava REM-a, ali „strance” niko i ne spominje. Njima REM ne želi da se zamera.

Domaći emiteri (oni koji poštuju sve zakone i redovno plaćaju nadoknadu REM-u i od tih prihoda živi ovo regulatorno telo, a višak uplaćuje u budžet) očekuju da će Zakon o oglašavanju konačno zabraniti emitovanje reklama na prekograničnim kanalima. A, ako se to ne desi i „stranci” nastave da rade na crno, onda je to jasna poruka domaćim televizijama - Srbija može i bez vas. Živeo Foks krajm!

Vlasnik SOS kanala

Dragiša Kovačević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi