Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nisam nagrađen za tekst o Kusturici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2015.

Autor: Zoran Janić Izvor: Politika

Nisam nagrađen za tekst o Kusturici

U cilju istinitog i objektivnog izveštavanja javnosti, povodom uvodnika u „Politici” od 8. februara 2015. pod naslovom „Nostalgija za ‘devedesetim’”, zamolio bih da objavite neke nužne ispravke i razjašnjenja kako bi čitaoci stekli pun uvid u određene činjenice koje su u pomenutom tekstu u velikoj meri iskrivljene.

Pre svega, ne odgovara istini da nagrada NUNS-a i američke ambasade od 2011. godine, koju sam dobio za istraživačko novinarstvo (ovog puta bez navodnika, kako u tekstu piše), ima bilo kakve veze sa Emirom Kusturicom i sa sudskim sporom koji se povodom tog teksta vodi. Naime, tekst u kojem se pominje Kusturica nosi naslov „Novogodišnja bajka za ubice” i objavljen je sredinom januara 2011. godine na portalima „Peščanika” i „E-novina”, dok se nagrađeni feljton bavi pozadinom Đinđićevog ubistva i objavljen je pod naslovom „Kabinet doktora Koštunice”, u više nastavaka na već pomenutim portalima, ali prethodne godine. Dakle, slučaj „Kusturica” i nagrade NUNS-a, pod pokroviteljstvom američke ambasade, dve su potpuno različite stvari.

Takođe nije tačno da sam bilo kad rekao ili napisao kako je Kusturica „prenosio spiskove za odstrel profesionalnom ubici”. To je neistina i o tome se možete obavestiti čak i letimičnim čitanjem gorenavedenog teksta. Nadalje, nije tačno i pogrešno su prenete moje navodne reči kako bih, upitan za dokaze da je Kusturica bio kurir DB, „zasigurno našao dokaze, samo kada bih mogao da demontiram srpske službe bezbednosti”. Tako nešto nikad nisam izjavio ni napisao, ali ono što jesam, i što često ponavljam, jeste da je Srbija poslednja zemlja u Evropi koja nije otvorila tajna dosijea svojih građana (i doušnika) niti je izvršila reforme bezbednosnih službi.

Zoran Janić, prevodilac i esejista

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi