Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ministre, da li vas je ovo Kembel naučio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2015.

Autor: Bojana Jelovac Izvor: Blic

Ministre, da li vas je ovo Kembel naučio

Tasovac je očigledno previše ušao u svoju ulogu ministra da bi bio sposoban da vidi neke stvari, a premalo je ostao ono što jeste.

 

Ovako za „Blic” kulturolog Ratko Božović komentariše saopštenje ministra kulture Ivana Tasovca, u kojem se odbacujući kritike Reportera bez granica i Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Tasovac osvrnuo na stanje medija u Srbiji i naveo da će „nabrojati nekoliko veselih činjenica za neupućene reportere kojima se pokazuje pozitivan trend u razvoju medijske situacije u zemlji”.

Nije poznato da li je ministar cinični ton koji je sve vreme koristio u svom saopštenju izučio na predavanju koje u Vladi Srbije nedavno održao Alister Kembel, savetnik za medije bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.

Povodom tona koji je koristio ministar kulture i informisanja, Božović nam je kratko rekao: „On (Tasovac) je sebi dozvolio da se zeza, te onda treba pozvati humoriste da komentarišu to saopštenje.” Detalja, i to veselih, o tužnoj slici ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN-u oni nisu zanimljivi. Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive naveo je Tasovac u svom saopštenju.

Ministar je dodao da „idemo u Evropsku uniju, sve sa dokazima”, aludirajući na izjavu evropskog komesara Johanesa Hana da do sada nije video nikakve dokaze o ugrožavanju slobode medija u Srbiji. Osim Tasovca, SNS i DS nedavno su se ponovo u saopštenjima međusobno dobro počastili cinizmom, ali i razmenili epitete poput „bestidnici“ i „neznalice“.

Na pitanje da li i iz nedavne prepiske SNS-a i DS-a možemo da zaključimo da u Srbiji gotovo da nema normalnog dijaloga bez uvreda i podrugivanja, Božović kaže da je „reč o komunikaciji gluvog i nemog“.

U Srbiji je politička kultura poginula. Nema ni bontona ni elegancije niti sposobnosti da se drugi čuje i razume. Sve u političkom polju se svodi na glumu, simuliranje, blefi ranje i poništavanje onog drugog u politici i tako je u Srbiji već jako dugo.

Pozorište više nije u kući, nego u javnom polju, samo ne znamo koji je to žanr jer nema ni etičku ni estetsku dimenziju. Svakako je nižerazredni i teško ga je odrediti, blizak je farsi i može da zabavlja samo neemancipovane i one koji ne razlikuju bitno i nebitnog kaže Božović.

SNS: DS čine bestidnici
Ni ne očekujemo od stranke koja na svom čelu ima čoveka koji gde god se pojavi izgovori više uvredljivih reči o Srbiji nego Tači ili Rama da se sete da su oni postavili načelnika Generalštaba.

DS: Vi ste bestidnici

Pitanje vam je glupo, pobrkali ste lončiće. Ne šetka se Bojan Pajtić po belom svetu, nego vaš vođa Vučić. U Švedskoj priča da bi trebalo da budemo kao Šveđani, u Finskoj kao Finci...

Ništa od rečnika neprimerenih izraza

Predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić kaže da bi taj odbor mogao da odbije inicijativu Borislava Stefanovića (DS) za utvrđivanje neprimerenih reči koje treba zabraniti u parlamentu, navodeći da bi na njemu trebalo da radi skupštinski kolegijum. „Bilo bi interesantno videti u toj radnoj grupi Dragana Šutanovca, da li bi stavio na takav spisak sve ono što je rado govorio ili Zorana Živkovića da li bi predložio da stoko jedna, bude na tom spisku ili ne“, prokomentarisao je Babić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi