Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Barutna olovka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2015.

Autor: Veselin Simonović Izvor: Blic

Barutna olovka

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je, hteo on to ili ne, presudio mediji su u Srbiji slobodni.

 

Za narušavanje slobode medija nisu mu, reče, dovoljne glasine, već dokazi.

I šta sad imaju neki repoteri bez granica da šire glasine o „tužnom razvoju medijske situacije” i da nerviraju ministra kulture i informisanja.

Ministar Ivan Tasovac se najpre s pravom pohvalio usvojenim setom medijskih zakona, projektnim sufinansiranjem medija, transparentnim konkursima i komisijama, čvrstim obećanjem da će se izlazak iz medija okončati 1. jula (naravno, ove godine), upisom u registar medija koji će otkriti i njihovu vlasničku strukturu i dati jasan uvid u državnu pomoć...

Ove godine biće usvojen i zakon o oglašavanju i time bi svaka medijska priča bila ispričana. Ko onda uopšte više može da utiče na medije: premijer, ministri, vojska, policija, oglašivači, agencije, tajne službe, mafija... Taman posla!

To su ezoterična stanja u kojima su stvari „nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive”, kaže ministar.

S pravom tvrdi i da se mediji, valjda, bave činjenicama i da bi oni koji pričaju o njima mogli bar da poneku nabave (a i komesaru Hanu su potrebni dokazi).

Evo i mi smo pronašli dokaz do kojih neslućenih granica u Srbiji sloboda informisanja može da ode. Takvog primera nećete lako naći u Evropskoj uniji u koju idemo (sve sa dokazima).

Izvesni kapetan Vojske Srbije je u časopisu „Odbrana”, čiji je izdavač Ministarstvo odbrane, otkrio da protiv našeg sistema odbrane postoji zavera sa „četiri informativna fronta”, da „paljba” na Vojsku Srbije ne prestaje, a javnosti se servira „poluskuvana i nezačinjena medijska čorba”...

Najkraće rečeno, kapetan (pozavideli bi mu mnogi Miloševićevi portparoli iz devedesetih) otkrio je da zaštitnik građana, poverenik, nevladine organizacije i pojedini mediji rade protiv vojske i države.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je „Blicu” da uopšte nije video sporni naslov i da je novinarstvo u Ministarstvu odbrane slobodno.

„Mogu da pišu šta hoće i ja se u to ne mešam”, rekao je Gašić.

Ministar je jasno pokazao da je odvojen od Vojske, a ona da nema veze sa Ministarstvom odbrane. Vojska je, naravno, kako i Ustav Srbije nalaže politički potpuno neutralna institucija i isključivo izvršni organ civilnih vlasti.

Eto dokle može da nas dovede sloboda medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi