Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tasovac: vesele činjenice za neupućene reportere
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 02. 2015.

Autor: B. C. Izvor: Danas

Tasovac: vesele činjenice za neupućene reportere

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac oglasio se juče pisanim saopštenjem povodom kritika na razvoj medijske scene od strane izvršnog direktora Reportera bez granica Kristijana Mira i BIRN-a, tvrdeći da je u oba slučaja „ozbiljno promašena suština onoga što se na medijskoj sceni Srbije dešava“.

On je, kako je istakao, pripremio „nekoliko činjenica i to veselih“ za neupućene reportere, koji misle da je „razvoj medijske situacije tužan i da ne vodi ka željenom, evropskom cilju“.

Tasovac je podsetio da je Srbija, po izveštaju Evropske komisije, „znatno poboljšala pravni okvir u oblasti medija“ i „postigla primetni napredak u oblasti informacionog društva i medija“, da je u roku donela podzakonske akte i da će se do 1. jula okončati izlazak države iz vlasništva u medijima.

Prema njegovim rečima, počeo je i upis u registar medija kojim se obezbeđuje transparentnost vlasničke strukture, kao i primena novih medijskih zakona.

„Detalja, i to veselih, o „tužnoj“ slici, ima još, ali pretpostavljam da reporterima i BIRN-u, oni verovatno nisu zanimljivi. Koliko sam shvatio, njih više zanimaju ezoterična stanja u kojima su stvari „nevidljive, netransparentne, ali lako dokazive“.

Dobra definicija, ali za teološku raspravu (u srednjem veku), a ne za onu koja se odnosi na medije. Mediji se, valjda, bave činjenicama, pa bi i oni koji pričaju o njima mogli bar da se potrude da po neku nabave. Predlaž em, takođe, i edukaciju, naročito za onog ko je „uznemiren i zabrinut“ jer su „komesaru Hanu potrebni dokazi“. Dokazi poslednji put nisu bili potrebni u vreme velikih revolucionarnih čistki, omiljenih u nekadašnjem Istočnom bloku. A mi smo sa tim blokom odavno završili. I idemo u EU. Sve sa dokazima“, navodi se na kraju saopštenja.

BIRN je prethodno saopštio da nedavne izjave evropskog komesara Johanesa Hana o Srbiji i Makedoniji pokazuju da EU nažalost odbija da vidi uznemirujuć i razvoj na Balkanu.

Optužbe o kršenjima slobode medija u Srbiji treba dokazati, rekao je evropski komesar, dok je povodom Makedonije koju potresa skandal s prisluškivanjem velikih razmera jednostavno izrazio očekivanje da institucije te zemlje rade svoj posao, podseća BIRN.

„Mesecima se novinari i organizacije civilnog društva žale na rastuće pritiske vlasti i cenzuru, a rezultat toga je i pad Srbije za 13 mesta u novom izveštaju Reportera bez granica o slobodi medija u svetu“, navodi BIRN.

U tom kontekstu, dodaje se, Hanova izjava da optužbe o kršenju slobode medija treba dokazati duboko je zbunjujuća jer su „dokazi svuda, a mnogi su sadržani i u izveštaju Evropske komisije o napretku za 2014“.

Vučić: Ne mešam se u rad medija

Premijer Srbije Vučić je izjavio da se ne meša u pisanje i rad medija.

„Šta hoćete, da budem cenzor i da kažem da nešto ne smete da pišete. Ne mešam se u pisanje i rad medija“, odgovorio je Vučić novinarima na pitanje da prokomentariše pisanje lista „Odbrana“, u kojem je objavljen tekst „Zaštitnik protiv zaštitnika“.

Premijer je, komentarišući izjavu evropskog komesara za susedsku politiku i pregovore o proširenju o stanju u medijima u Srbiji, rekao da je potpuno saglasan sa njim i da je to važno pitanje, ali da sve tvrdnje o stanju u medijima moraju da budu zasnovane na činjenicama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi