Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Delegacija EU ne radi izveštaj o cenzuri
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 02. 2015.

Autor: B. C. Izvor: Danas

Delegacija EU ne radi izveštaj o cenzuri

Delegacija Evropske unije u Srbiji ne piše izveštaj o cenzuri u medijima na kojem su angažovani Ivan Ninić, koji je radio u Agenciji za borbu protiv korupcije, i Miroslava Milenović iz Saveta za borbu protiv korupcije, kao što to spekulišu pojedini mediji, rečeno je Danasu u sedištu ove delegacije u Beogradu.

 

Kako Danas saznaje iz više drugih izvora, njih dvoje su, između ostalog, zapravo radili na novom izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, koji predstavlja aktivnost ovog vladinog tela, a ne projekat EU.

Iz Saveta je već saopšteno da je izveštaj o medijima dostavljen 20. februara Vladi Srbije, a u četvrtak ili petak ove sedmice tekst tog dokumenta će biti objavljen i na njihovom sajtu. Očekuje se da će tim povodom biti organizovana i konferencija za novinare.

List Danas je, podsetimo, bio jedan od retkih medija u Srbiji koji se bavio i izveštavao o prethodnom izveštaju o medijima tadašnje predsednice Saveta Verice Barać objavljenom 2011. godine.

„Savet je nastavio da prati medijsku situaciju i da prikuplja nove podatke. Analiza medija je bila i deo Plana rada Saveta prethodnih godina. U toku 2014. Savet je poslao dopise na adrese preko 30 institucija i prikupio obimnu dokumentaciju na osnovu koje je urađen Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji.

U Izveštaju se analizira vlasnička struktura medija, vlasništvo države u medijima, kontrola medija kroz različite modele finansiranja, funkcionisanje regulatornih tela, kao i fenomeni tabloidizacije, cenzure i autocenzure“, navodi se u prošlonedeljnom saopštenju Saveta.

Kako Danas nezvanično saznaje, novi izveštaj Saveta mogao bi da izazove jače reakcije nego što je to bilo 2011. godine i bude nepovoljniji po medije i pojedine političke funkcionere.

Za Savet za borbu protiv korupcije radilo je najmanje šest ljudi na ovom izveštaju, koji će biti tri puta obimniji od onog od pre četiri godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi