Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vučić: Podići medijske slobode na evropski nivo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 03. 2015.

Izvor: Tanjug

Vučić: Podići medijske slobode na evropski nivo

Cilj srpske Vlade je da podigne nivo medijskih sloboda na nivo koji je relevantan u svim zemljama Zapadne Evrope, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicom OEBS-a za slobodu medija Dunjom Mijatović koja je pozdravila reforme u oblasti medija. Kako se navodi u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, Mijatović je pozdravila usvajanje novih medijskih zakona i čvrstu rešenost srpske Vlade da sprovede reforme u oblasti medija i naglasila da Srbija može da bude primer za zemlje u regionu u smislu uvođenja dobre evropske prakse.

 

Tema susreta bilo je poštovanje slobode medija, zaštita bezbednosti novinara, kao i zaštita slobodnog izražavanja uopšte, navodi se u saopštenju. 

Premijer Vučić je naglasio da je cilj srpske Vlade da podigne nivo medijskih sloboda na nivo koji je relevantan u svim zemljama Zapadne Evrope i izrazio spremnost da prihvati savete i predloge OEBS-a za unapređenje stanja u medijima. 

"Vlada Srbije donela je niz zakona u cilju jačanja slobode i nezavisnosti medija, što je i bio jedan od prioriteta ove Vlade prilikom njenog formiranja“, podsetio je premijer Vučić, navodi se u saopštenju.

Mijatović je izrazila je zadovoljstvo podrškom koju dobija u toku predsedavanja Srbije OEBS-om i istakla da je saradnja i komunikacija sa Vladom Republike Srbije na visokom nivou.

„Bićemo vaši partneri. Želim da ovaj region ide napred, a to bez slobode medija nećemo postići. To je moj jedini cilj", zaključila je Mijatović.

Ona je dodala da je potvrđivanje optužnice u slučaju Slavka Ćuruvije važan primer za Srbiju i region. 

Istovremeno, predstavnica OEBS-a pohvalila je spremnost srpskog premijera da se država uključi u rešavanje problema bezbednosti novinarke Brankice Stanković.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

27.03.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 19:00

Слобода медија = Објављивање неистина?

Уверили смо да слобода медија, нарочито на Западу, често значи да се може објављивати свашта, па и ноторне неистине (лажи), на пример, о Србима и Србији.
Нажалост, прихватајући те западне "вредности", поједини новинари у неким нашим медијима, такође раде непрофесионално и објављују непроверене (нетачне) информације.
Какав је став новинарских удружења по том питању?
Када се објави нека неистина и окаља нечији образ (фирме или личности), онда евентуална исправка то не може исправити. Решавање на суду - такође.
Имам утисак (а волео бих да грешим) да се сви залажу за слободу медија, а мало ко за истину и професионалност у медијима. Поготгово је тешко "малом човеку" да се носи са "слободом медија"! Итд. Проблем је сложен и углавом се посматра једнострано и површно, чак и на нивоу државе. Желео бих да се то стање поправи.
Б.М.

Odgovori
pet

27.03.

2015.

Sasa Milosevic [neregistrovani] u 17:35

FOLIRANT !

On prica o medijskim slobodama !?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi