Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SU: Digitalni signal za mesec dana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 03. 2015.

Izvor: RTV

SU: Digitalni signal za mesec dana

U Emisionoj stanici "Crveno selo" u Subotici završena je montaža opreme najnovije generacije za digitalno emitovanje programa, koje će sa ovog repetitora otpočeti 27. aprila.

 

U Emisionom centru "Crveno selo" u Subotici, čiji je antenski stug sa 218 metara jedan od najviših u Srbiji i signalom pokriva oko 200.000 stanovnika, sve je spremno za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje programa, kaže Dejan Stojanović, glavni tehničar na ovom TV predajniku.

"Upravo je na Emisionoj stanici 'Crveno selo' završena montaža DVBT2 predajnika koji su snage 2,3 kilovata. Gledaoci će imati mogućnostda prate 36 programa koji će se emitovati na tri kanala, tj. tri multipleksa. Samim uvođenjem ove tehnologije gledaoci dobijaju mnogo na kvalitetu i jačini signala", kaže glavni tehničar u Emisionoj stanici "Crveno selo" Djan Stojanovići.

Građani koji nemaju kablovsku ili TV prijemnike nove generacije sa ugrađenim tjunerom, za prijem digitalnog signala treba da poseduju set-top boks DVBT2 koji, u proseku, košta oko 3.000 dinara.

"Trenutno imamo četiri modela. Uglavnom se razlikuju po priključcima. Interesovanje je dosta dobro jer se bliži rok kada će biti isključen analogni signal, tako da se ljudi interesuju", kaže Ivan Stanković iz prodavnice tehničke opreme "Lunar" u Subotici.

Socijalno ugroženi do 31. marta mogu da se obrate Centru za socijalni rad kako bi dobili vaučere za besplatnu nabavku set-top boksa, a do sada se već prijavilo oko 1.500 njih. Većina ostalih Subotičana već se pripremila za digitalizaciju, a samo pojedinima to tek predstoji.

"Po najnovijem planu, gašenje analogne televizije na lokaciji 'Crveno selo' predviđeno je za 27. april, kada počinjemo novu eru digitalne televizije", kaže Dejan Stojanović.

Zahvaljujući digitalizaciji, gledaoci koje pokriva Emisioni centar "Crveno selo" od 27. aprila dobiće na kvalitetu, jačini signala, izboru programa i broju kanala na svojim TV prijemnicima.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi