Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kosmajac: Ko ti je, bre, dozvolio da me slikaš?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2015.

Autor: T. I. Izvor: Informer

Kosmajac: Ko ti je, bre, dozvolio da me slikaš?!

Dragoslav Kosmajac je nasrnuo juče na fotoreportera Informera koji ga je slikao ispred Palate pravde u Beogradu! Ko ti je, bre, dozvolio da me slikaš?! Znaš li ti koga slikaš i sa kojim pravom? siledžijski je zapretio kontroverzni Zvezdarac, uhvativši našeg fotoreportera za ruku!

Preti mu robija

Kosmajac, koga je premijer Srbije označio kao najvećeg narkodilera u Srbiji, došao je juče u Viši sud vidno nervozan kako bi sa svojim advokatima uložio žalbu zbog privremenog oduzimanja imovine. Prilazeći zgradi suda sa sinom Lazarom, sa distance od tridesetak metara, video je našeg kolegu fotoreportera i ustremio se pravo ka njemu. U napadu besa, uneo mu se u lice i osuo na njega verbalnu paljbu. Čak ga je i zgrabio za ruku u kojoj je držao aparat, kao da je hteo da mu ga istrgne! Još teži incident sprečio je Lazar, koji je jedva uspeo da ubedi oca da stiša strasti. Nervozni Dragoslav se, gunđajući sebi u bradu, potom okrenuo i ušao u zgradu suda. S obzirom na sve okolnosti, ovaj incident se bez dileme može okarakterisati kao napad na novinara u obavljanju dužnosti, za šta je, prema odredbama Krivičnog zakonika Srbije, zapreć ena kazna zatvora od šest meseci do pet godina! Kosmajčev branilac Đorđe Simić, i pored toga što bi to morao da zna, smatra da naš fotoreporter nije smeo da slika njegovog klijenta (?!?). Nisam juče bio u sudu, već moji saradnici, te stoga ne mogu da komentarišem taj događaj. Međutim, mogu da shvatim revolt gospodina Kosmajca da ga neko fotografiše bez njegove saglasnosti kratko je izjavio advokat Simić.

Istrage još traju

Na jučerašnjem ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, advokatski tim „biznismena“ sa Zvezdare žalio se na sudsku odluku o privremenom oduzimanju imovine koja se vodi na njega, sina Lazara i suprugu Aleksandru. Reč je o velelepnim vilama na Zvezdari i u Risnu (Crna Gora), 31 stanu ukupne površine 2.700 kvadrata, o šest lokala i 43 parcele od 15 hektara, čija se ukupna vrednost procenjuje na više od deset miliona evra! Dragoslav Kosmajac je uhapšen 9. novembra prošle godine u svojoj vili na Zvezdari, ali ne zbog trgovine narkoticima. Protiv njega su pokrenute dve paralelne istrage za krivična dela iz oblasti privrednog kriminala, koje bi, kako saznajemo, mogle da se okončaju tek za dvatri meseca. Pušten je da se brani sa slobode 11. februara, nakon uplate jemstva od, za njega, tričavih 200.000 evra.

Kada je moguće objavljivanje slike bez pristanka?

Fotografija se može objaviti bez pristanka osoba na koje se odnosi u sledećim slučajevima (između ostalog):

ako se odnosi na ličnost, pojavu ili događaj od interesa za javnost, naročito ako se odnosi na nosioca državne ili političke funkcije, a objavljivanje je važno s obzirom na činjenicu da ta osoba obavlja tu funkciju;

ako je osoba svojim ponašanjem dala povod za objavljivanje (na primer, ako u tom zapisu priznaje da je kršila zakon);

ako je to u interesu pravosuđa, bezbednosti zemlje ili javne bezbednosti, nauke ili obrazovanja;

ako se radi o fotozapisu s javnog skupa;

ako je osoba prikazana kao deo pejzaža, prirode, panorame, naseljenog mesta, trga, ulice ili sličnog prizora.

Optužbe nazvao „cirkusom i farsom“

Kosmajac je 24. februara ekskluzivno za Informer izjavio da je postupak protiv njega „najobičniji cirkus i farsa“, da ni za šta nije kriv i da će to ubrzo dokazati: Ništa, ama baš ništa nije tačno od onoga za šta me terete. Nemaju protiv mene nijedan dokaz, a da sam nevin, svima ću dokazati kad prikupim dokumentaciju i to obelodanim.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi