Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zbog izveštavanja o korupciji mora na sud
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2015.

Zbog izveštavanja o korupciji mora na sud

Novinarka RTS Dragana Sotirovski moraće na sud kako bi objasnila na osnovu čega je pune dve godine izveštavala o mogućim zloupotrebama, korupciji i nepotizmu u specijalnoj bolnici u Sokobanji. Novinarska udruženja stala su na stranu koleginice koja tvrdi da za svaku iznesenu tvrdnju ima dokaze. Ministarstvo nema informacija o problemima.

 

Kada novinar izveštava o potencijalnim zloupotrebama i o tome iznese dokaze obično dobije nagradu za novinarstvo, ali u Srbiji i krivičnu prijavu. Tako je prošla i Dragana Sotirovski, šefica niškog dopisništva RTS-a kada je izveštavala o specijalnoj bolnici u Sokobanji. Među informacijama koje su osigurale tužbu bile su sumnje da je direktorka Ljiljana Isaković u bolnici zaposlila i ćerku i sina, kao i da su njena deca imala i dodatnu korist.

Mogući nepotizam je samo deo novainrskog istraživanja: „“Recimo kako se duplo fakturisao određeni lek, kako su se vodili zdravstveni kartoni, a da pacijenata nije bilo. Vi čak imate dokument u kome se pominju pacijenti sa transplantiranom jetrom i drugim organima što je presedan za specijalnui bolnicu koja leči usključivo nespecifične plućne bolesti”.

"Reakcija" države

Sotirovski je većinu informacija dobila od radnika bolnice, a čak 20 njih dobilo je status uzbunjivača, pa je čak i Agencija za borbu protiv korupcije zatražila smenu direktorke. Dvoje ministara zdravlja – Slavica Đukić Dejnović i Zlatibor Lončar obećali su da će se pozabaviti ovim problemom, da bi PR tog Ministarstva nedavno saopštio da nemaju informacije o problemima u Specijalnoj bolnici.

Direktorka bolnice izabrana je na tu funkciju 2002. godine, a bila je članica G17 plus. Iz stranke je isključena nakon žalbi na njen rad, a u međuvremenu se učlanila u Srpsku naprednu stranku.

Protiv direktorke je poslednjih godina podneto 11 prekršajnih prijava, ali ona zvanično nije pod istragom, podsećaju u Nezavisnom udruženju novinara Srbije. Do sada je jedino bolnica kažnjena sa oko 900.000 dinara, a direktorka sa 65.000, uglavnom zbog nepostupanja po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja. U međuvremenu je direktorka tužila novinarku zbog uvrede, tražeći odštetu od 300.00 dinara.

U bolnici osporavaju profesionalizam novinarke Sotirovski i više puta su se zvanično žalili RTS-u na njeno izveštavanje i čak je proglasli nepoželjnom osobom. Direktorka je novinarki poručila i “zapamtićeš ti mene“, ali to sud nije okarakterisao kao pretnju, zbog čega su protestovala novinarska udruženja.

TV N1 nije uspeo da dođe do direktorke jer je, kako su rekli njeni saradnici, na sastanku van Sokobanje. 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

03.04.

2015.

Јован С. Илић [neregistrovani] u 06:54

Срамота

На шта указује и чему води спутавање истраживачког новинарства!'? Драгана издржи, мада знам да ће ти бити тешко. Поздрав. п.с. добар је показатељ да су те у заштиту узела оба новинарска удружења.

Odgovori
čet

02.04.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 15:20

Легло

Та болница у Соко Бањи је легло корупције и разних муљања, а директорка се хвалила добрим леђима које има у државном врху и ресорном министарству.Да је праве правне државе и правде директорка би била иза браве, а колегиница Сотировски ослобођена потуцања по судовима.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi