Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Joksimović: Loše namere umesto konstruktivnih ideja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2015.

Izvor: Beta

Joksimović: Loše namere umesto konstruktivnih ideja

Direktor Radio-televizije Kosovo dva (RTK2) Žarko Joksimović ocenio je da se iza "srpske medijske zajednice" i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKIM), koji su tražili osnivanje nezavisnog kanala na srpskom jeziku, krije finansijski interes nekoliko vlasnika privatnih srpskih medija na Kosovu.

 

"Njihova i namera nekoliko političara je da se preseljenjem srpskog kanala iz Prištine obesmisli nezavisna, objektivna i uravnotežena uređivačka politika po kojoj je RTK2 od osnivanja prepoznatljiv među gledaocima", rekao je Joksimović, reagujući na saopštenje DNKIM.

U RTK2, niko se ne protivi konstruktivnim idejama za dopunu koja će garantovati poboljšanje zakona o RTK, rekao je Joksimović i dodaje da se ovim saopštenjem kuca na otvorena vrata.

"Kanal RTK2 ima zakonom zagarantovan budžet, a dosadašnja praksa ničim ne ukazuje da je finansijer ili bilo ko drugi uticao na uređivačku i programsku politiku kuće", naveo je Joksimović i dodao da to treba da imaju na umu i srpski poslanici u kosovskom parlamentu da će "sem saveta koje nudi Društvo novinara Kosova iMetohije imati potrebu da se u vezi sa dopunom zakona o Javnom servisu Kosova konsultuju i sa zaposlenima u RTK2".

UNS i DNKIM juče su pozvali srpske poslanike u Skupštini Kosova da posvete pažnju formiranju nezavisnog kanala na srpskom jeziku koji će pokrivati celu teritoriju Kosova, a od Skupštine da odloži raspravu o RTK zakazanu za sutra.

UNS i DNKiM podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici zagarantovan jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriju Kosova,a da, kako je navedeno, "postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTK2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu".

Oni smatraju da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora da ima vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, da ima sedište u Gračanici i da moraju postojati zaskonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi