Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarima HRT-a opomena pred otkaz
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 11. 2009.

Izvor: RTS

Novinarima HRT-a opomena pred otkaz


Novinari Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević Pavić i Robert Zuber dobili opomenu pred otkaz zbog toga što su optužili generalnog direktora HRT-a da je grubo uvredio njihovu koleginicu Ivanu Dragićević Veličković.

Četvoro novinara Hrvatske radiotelevizije kažnjeno je opomenom pred otkaz zbog toga što su nedavno optužili direktora HRT Vanju Sutlića da je grubo uvredio novinarku HRT-a Ivanu Dragićević Veličković.

Advokat novinara Čedo Prodanović izjavio je da je uprava HRT-a nakon burne reakcije javnosti "očigledno podvila rep" i odustala od najavljenog vanrednog otkaza novinarima.

"Na opomenu pred otkaz, međutim, nemamo pravo žalbe", izjavio je novinarima Prodanović.

Ugledni novinari HRT-a Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević Pavić i Robert Zuber nedavno su optužili Sutlića da je pre godinu i po dana koleginicu Veličković Dragičević nazvao "četničkom kurvetinom" aludirajući na to što joj je suprug Srbin.

Prodanović je kazao kako je odluka o opomeni pred otkaz doneta samo na osnovu tvrdnji Sutlića.

Najavio je da će novinari tražiti pomoć na više adresa i upozoriti na postupke uprave javne televizije.

U zaštitu novinara ranije su već stali Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat hrvatskih novinara, koji su najavili da će im pružiti pomoć i zaštitu.

O slučaju su obavešteni i Evropska federacija novinara i parlamentrani Odbor za ljudska prava.

Odluka o opomenama za novinare dolazi u momentu kad po pisanju medija sam vrh državne vlasti traži od Sutlića da hitno reši stanje u HRT ili da 5. novembra, dan pre sednice Programskog saveta podnese ostavku na funkciju.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista", to je od Sutlića u razgovoru pre nekoliko dana tražila premijerka Jadranka Kosor.

Hitno sređivanje stvari koje bi Sutlić trebao da obavi podrazumeva smenu dela njegovih najbližih saradnika koje se uz direktora HRT, smatra najodgovornijim za loše programsko i finansijsko stanje HRT, a njihova smena podrazumeva i uklanjanje najužeg tima saradnika.

Sutlićevi saradnici rekli su, kako prenose mediji, da "nije sklon ostavci" i da će učiniti sve da se zadrži na čelu HRT-a, ali i da je navodno zatražio zaštitu i od ministra kulture Bože Biškupića i nekih preduzetnika, kao što je vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi