Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pet stotina novinara traži: Kačareviću ukinuti pritvor
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 11. 2009.

Izvor: www.rtv.rs

Pet stotina novinara traži: Kačareviću ukinuti pritvor


BEOGRAD - Predstavnici Udruženja novinara Srbije predali su danas predsedniku Okružnog suda Siniši Važiću peticiju sa 509 potpisa novinara kojom se apeluje da se novinar Slavoljub Kačarević pusti iz pritvora da se brani sa slobode.

U pravnom smislu UNS smatra da peticija ne može imati ili ne sme imati nikakav uticaj na proces istrage.

Ono što smo mi želeli jeste da sudije uzmu u obzir da se među 509 kolega koje su potpisale peticiju nalaze najuglednija imena srpskog novinarstva a da je takođe i kolega Kačarević veoma ugledno ima naše profesije i da svakako zaslužuje da se brani sa slobode, rekao je potpredsednik UNS Branko Žujović, posle predaje peticije.

On je dodao da se UNS nada da bi Kačarević, koji je član Izvršnog odbora ovog udruženja, mogao da bude pušten na slobodu u ponedeljak kada je zakazano saslušanje svedoka.

Dobili smo uveravanje od Važića da je Kačarevićevo zdravstveno stanje relativno zadovoljavajuće i da je sudski postupak maksimalno ubrzan, znači da će sve biti, što se tiče sudske procedure, u najkraćem mogućem roku, rekao je predsednik Izvršnog odbora Petar Jeremić.

Ne želimo, rekao je Jeremić, da ovo bude shvaćeno kao bilo kakav pritisak na sud već je stav novinarske javnosti da Kačarević de fakto nije kriminalac, de jure će pravosudni organi reći da li je kriv ili nije kriv.

"Kada su mnogi kriminalci pušteni da se brane sa slobode za mnogo teža krivična dela smatramo da Kačarević, koji je možda koletarna šteta obračuna jednog ministra sa jednim vlasnikom novina, ne bi trebalo da bude u zatvoru", rekao je Jeremić, koji je rekao da je peticija i dalje otvorena za potpisivanje.

Protiv nekadašnjeg urednika Glasa Javnosti Kačarevića i vlasnika Glasa javnosti i Kurura Radisava Rodića pokrenuta je istraga pod sumnjom da su tokom 2001. zloupotrebom službenog položaja pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Kačareviću je, kako je obrazloženo, određen pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke.

Preuzeto sa http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/drustvo/2009_11_05/vest_160818.jsp

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi