Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko su gazde medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 09. 2010.

Izvor: Kurir

Ko su gazde medija

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izrazila je sumnju da se iza određenih tekstova o njoj plasiranih u listu Pres krije Miroslav Mišković, što je otvorilo pitanje da li je poznata struktura vlasništva u pojedinim medijima.

-Vukašin ObradoviĆ, predsednik NUNS:- NUNS se bori za potpunu javnost u vlasničkoj strukturi medija. Čak je i prvi čovek RTS rekao da u Srbiji postoji čovek koji ima četiri televizije i barem dva štampana medija. To što se ne zna ko su stvarni vlasnici, vodi ka zloupotrebi medija.

- Vladimir Vodinelić, profesor Pravnog fakulteta:- U svim iole razvijenijim društvima transparentnost vlasništva nad medijima već je obezbeđena, ne samo deklarativno već i faktički. Za to se stvaraju zakoni čiji je zadatak da obezbede dve stvari: da se nad medijima ne formira monopol niti preterana koncentracija, i da vlasništvo nad medijima bude vidljivo. Kada je reč o štampanim medijima, Srbija nema nijedan zakon koji bi određivao meru dopuštene koncentracije medija u nečijim rukama.

- Nino BrajoviĆ, sekretar UNS:- Ne želim da komentarišem optužbe Baraćeve upućene Miroslavu Miškoviću, ali je s profesionalnog stanovišta nedopustivo da neko poručuje tekstove. Redakcija mora da bude autonomna, dok je vlasništvo od presudnog značaja za poslovni model kompanije. Ipak, krupan kapital i glavni igrači na tržištu reklama u priličnoj meri upravljaju uređivačkom komponentom medija u Srbiji. To govorim na osnovu saznanja, ne na osnovu uvida u vlasničku strukturu, jer je netransparentna. Tek kada su počeli da se prepucavaju Stanko Subotić, Milan Beko i VAC, saznali smo da su vlasnici Večernjih novosti neke of-šor kompanije.

- Nemanja Nenadić, izvršni direktor organizacije Transparentnost Srbija:- Pre nekoliko godina postojala je namera da se donese zakon koji bi uredio pitanja transparentnosti medijskog vlasništva i nedozvoljene koncentracije. U izradi tog teksta učestvovao sam kao član radne grupe. Iako je on bio prezentovan više puta, nikada nije ušao u proceduru. Odredbe koje se odnose na transparentnost vlasništva trebalo je da pokažu javnosti ne samo ko su neposredni osnivači dnevnih novina već da se vidi vlasnička struktura, sve dok ne bude potpuno jasno da nemamo neke „ljude iz senke“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi