Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Đukić-Dejanović: Ne postoji ugovor sa RTS-om
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 10. 2010.

Izvor: Politika

Đukić-Dejanović: Ne postoji ugovor sa RTS-om

Nikakav pisani ugovor o direktnim TV prenosima sednica između Narodne skupštine Srbije i Radio-televizije Srbije, naravno, ne postoji, kaže Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta za „Politiku”.

Ona ističe da su prenosi demokratska tekovina, da ih treba zadržati i da će ih i dalje biti. Što se duga RTS-u tiče, predsednica kaže da ne zna koliko je iznos od 3,3 miliona evra, realan, „to će procenjivati kompetentne osobe, pre nego što, eventualno, krenu da namire trošak”.

Račun od 3,3 miliona evra, koji je Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, ispostavio parlamentu, na sastanku sa Slavicom Đukić-Dejanović, bio je povod oštrih reakcija opozicionih poslanika, pre svega iz LDP-a, koji su kritikovali predsednicu tražeći da im odgovori „otkud joj pravo da priznaje nekakve dugove”, ali i da odgovori ko je i kada potpisao ugovor, koji bi mogao da proizvede obaveze parlamenta.

Pitanje ugovora i duga na sednici parlamenta pokrenuo je Ivan Andrić (LDP), ali predsednica parlamenta, u tom trenutku, zbog obaveza, nije bila u sali, pa nije mogla da odgovori. Povodom ovih kritika na svoj račun Slavica Đukić-Dejanović, za naš list kaže:

„Samo sam se složila da je napravljen trošak, a da li on iznosi 3,3 miliona evra, to stvarno ne znam. Znate, ako neko nekome radi nešto, onda očito postoji neki trošak, ali ima i dobiti. Ima televizija koje bi u prvi plan stavile tu dobit i zbog toga sam zagovornik otvaranja skupštinskog kanala, a u slučaju da to ne može da se ostvari i da skupština odlučuje o tome ko će prenositi sednice najbolje bi bilo raspisati tender”.

Slavica Đukić-Dejanović kaže da, u svakom slučaju, Skupština Srbije nije prava adresa kad je reč o finansijama.

„To može biti samo vlada, jer parlament nema svoj budžet, to će imati tek od naredne godine”, dodaje ona. Predsednica skupštine ističe da nije stručnjak za finansije i da ne zna koliko je realan taj trošak o kome je gospodin Aleksandar Tijanić govorio. Ali, ipak, očekuje da se ta situacija prevaziđe:

„To jeste jedna od tekovina demokratije i malo je paradoksalno da se mi (socijalisti), koji se nekada nismo preterano borili za tu tekovinu, danas jako borimo da je zadržimo, jer mislimo da je neophodno da građani imaju potpun uvid u to šta njihovi poslanici rade”.

Kada se o problemu TV prenosa razgovaralo u februaru prošle godine, RTS je predložio parlamentu da potpišu „protokol o saradnji”, koji bi, između ostalog, predviđao da „skupština nadoknađuje troškove direktnih prenosa i snimaka uvećane za prosečnu izgubljenu marketinšku dobit, a taj prihod bi išao isključivo za proizvodnju deficitarnog programa – dečjeg, obrazovnog, dokumentarnog”. Protokol, međutim, nije potpisan.
M. Čekerevac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi