Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinar koji je uzdrmao Merdokovu imperiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 07. 2011.

Izvor: E-novine

Novinar koji je uzdrmao Merdokovu imperiju

On je otkrio priču koja je dovela do gašenja 168 godina starog britanskog lista, ponizio jednog od najmoćnijih medijskih mogula sveta i izneo na svetlo dana hakerski skandal u koji su umešani političari, policajci i novinari.

 

Novinar lista The Guardian Nik Dejvis je proveo godine istražujući skandal sa prisluškivanjem telefona u Britaniji uprkos ravnodušnosti policije i podsmehu svojih kolega.

“To je odlična priča o zloupotrebi moći”, kaže Dejvis za Associated Press. “To je ono što svi novinari žele da otkriju, zar ne? Zloupotrebu moći”.
Sve je počeli 2005., kada je tabloid News of the World objavio priču o povredi kolena Princa Vilijama. Osoblje kravljevske porodice je verovalo da je list, deo imperije Ruperta Merdoka, jedino mogao da sazna za prinčevu povredu prisluškujući njegovu telefonsku komunikaciju i zatražilo je od policije da istraži te sumnje.

Istraga je dovela do dva čoveka zaposlena u News of the World, reportera Kliva Godmana i privatnog istražitelja Glena Mulkera, koji su uhapšeni 2007. zbog prisluškivanja poruka ostavljenih na telefonima kraljevske porodice i njihovih saradnika, uključujući princa Vilijama i njegovog brata Harija.

Urednik tabloida, Endi Kulson je tada izjavio da nije znao ništa o njihovim postupcima ali je ipak podneo ostavku. Nedugo potom, tada opozicioni lider Dejvid Kameron je zaposlio Kulsona kao šefa za komunikacije i zadržao ga kada je postao premijer u maju 2010. godine. Iako je interesovanje za priču slabilo, Dejvid je ostao na tragu. Sumnjajući da je praksa prisluškivanja bila šire rasprostranjena Dejvid je okrenuo izvore koje održava poslednjih 30 godina koliko je u Gardijanu.

Taj ugledni britanski list je objavio njegov istraživački tekst 2009. Tu je otkrivena da je lisr Ruperta Merdoka platio više od 1,6 miliona dolara kako bi smirio tužbe vezane za hakovanje telefonskih poruka kao i ilegalni pristup poreskim izveštajima, informacijama o socijalnom osiguranju i bankovnim podacima političara, glumaca i sportskih zvezda.

Dejvis kaže da policija ima dokaze da je hiljade ljudi, od selebritija poput Gvinet Paltro i Sijene Miler do političara kao što je bivši zamenik premijera Džon Preskot, bilo meta privatnih istražitelja koji su radili za Merdokove listove. On kaže da su sudsku spisi pokazali da je tužba protiv lista News of the World od strane Gordona Tejlora, predsednika Profesionalne fudbalske asocijacije Engleske, rešena uz uslov da Tejlor ne govori ništa u vezi slučaja.

Tek prošle nedelje skandal se odmotao Dejvisovim otkrićem da je News of the World hakovao telefon 13-ogodišnje žrtve ubistva Mili Dovler i možda otežao policijsku istragu njenog nestanka 2002. godine brisanjem nekih poruka. Do skoro, javnost je verovala da su samo javne ličnosti bile umešane u skandal sa hakovanjem, poznate ličnosti, sportske zvezde, političari i članovi kraljevske porodice, dakle, moćni ljudi kojima ne treba pomoć da bi se obračunali sa britanskim tabloidima.

Međutim, ideja novinara da prisluškuju poruke ostavljene za ubijenu devojčicu je ipak bila previše. Kameron, koji je nekada branio Kulsona, je bio primoran da se od njega distancira. Merdokova britanska kompanija News International je ugasila News of the World, uz obrazloženje da je list postao suviše otrovan da bi preživeo. Policijski zvaničnici su takođe izneli nekoliko izvinjenja zbog toga što nisu ranije istražili zloupotrebe. Grupa News Corp. u većinskom vlasništvu australijsko-američkog magnata Ruperta Merdoka, objavila je u sredu da odustaje od kupovine britanske satelitske televizijske mreže BSkyB, nakon što se Kameron pridružio opozicionim partijama u suprotstavljanju preuzimanja te televizijske mreže.

“Kada sam pisao priču o Mili Dovler, poslao sam mejl svom uredniku napisavšu mu da je ovo najsnažnija priča do sada. Ipak nisam uspeo da predvidim razmeru emocinalnog uticaja”, kaže Dejvis za AP. “Bilo je prosto neverovatno gledato sve što se izdešavalo. Premijer, koji je bio blizak sa Merdokom i sklon da brani njegovo preuzimanje mreže BSkyB i postupke svog saradnika Kulsona, iznenada je promenio poziciju”.

Dejvis se takođe sukobio i sa osnivačem WikiLeaks-a Džulijanom Asanžom, koga je ubedio da radi sa Gardijanom u objavljivanju američkih diplomatskih depeši. Njih dvojica su se razišli nakon što je Dejvis objavio da švedska policija istražuje optužbe protiv Asanža za navodno seksualno uznemiravanje dve žene. Mnoge Asanžove pristalice su kritikovale Gardijan zbog toga što je istraživao priču koja se odnosila na tako vredan izvor, ali Dejvis kaže da su novinari tako postali korumpirani, držeći se dalje od priča o ljudima sa kojima su bliski.

Dejvis navodi da su njegovi izveštaji u vezi hakerskog skandala samo početak.

“I dalje postoje načini da se ova priča još istraži”, kaže on. “Priča se može proširiti na druge listove i druge tehnike prikupljanja informacija. Takođe se može proširiti i na druge zemlje”.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi