Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čume tuži Pres zbog fotografije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 03. 2010.

Izvor: Pres

Čume tuži Pres zbog fotografije


Beograd - Ljubiša Buha Čume, svedok saradnik i bivši šef „surčinske mafije“ tužio je Pres zbog objavljivanja njegove fotografije!

Našem listu se u Višem sudu u Beogradu sudi po Čumetovoj tužbi kojom od nas potražuje čak milion dinara na ime nematerijalne štete koju je pretrpeo „zbog neovlašćenog objavljivanja njegove fotografije u Pressu 26. juna 2006. godine“!?!

Uredništvo Presa upozorava da se Čumetova tužba i sudski postupak koji se po njoj vodi ne mogu drugačije shvatiti nego kao pritisak na medije. Naime, iako postoje svi pravni osnovi (pogledajte antrfile) da tužba Ljubiše Buhe bude odbijena kao neosnovana, postupak protiv Presa se uredno vodi?! Pozivamo kolege iz drugih redakcija da dignu svoj glas protiv ovakve sudske prakse.

UNS: Nema osnova

Udruženje novinara Srbije smatra da je Pres imao puno pravo da objavi Čumetovu fotografiju.

- Mislim da tu nema ništa sporno! Ako znamo da je javnost upoznata i sa najsitnijim detaljima iz njegovog života, ne vidim kako bi to Pres njemu mogao da naudi?! I to posebno objavljivanjem fotografije koja se pojavila i u drugim medijima. Sigurna sam da svi znaju kako Buha izgleda... - komentariše predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Advokat Toma Fila kaže da se radi o gluposti!

- Milion dinara! Ma dajte, molim vas! Pa, nije on zaštićeni svedok u Hagu, pa da ne može da mu se objavi fotografija! To su gluposti. Ne znam konkretne detalje, ali ako on misli da mu je time što je Pres objavio fotografiju ugrožena bezbednost, to je smešno. Pa svi znaju kako on izgleda. Uostalom, on je dobro naplatio taj svoj status - kaže Fila.

Objavljena milion puta

Advokat Nenad Vukasović tvrdi da je u pitanju Čumetom marketinški trik.

- Od 2003. godine do sada je milion puta objavljena njegova slika. I baš da vidim kako će on to da dokaže na sudu da mu je ona koju je Pres objavio ugrozila bezbednost! To je toliko besmisleno da ja mislim da se ovde radi o marketinškom triku! - kaže Vukasović.

S druge strane, Buhin advokat Stevan Protić tvrdi da su zbog objavljivanja iste fotografije tuženi i drugi mediji. Međutim, iako je ista fotografija objavljena u više pisanih i elektronskih medija, Buha je na sudu izjavio da je tužio samo Pres i „Kurir“!

Antrfile : zakon kaže da je Čume javna ličnost

Član 45, stav 1.3 Zakona o javnom informisanju predviđa da se fotografija može objaviti bez pristanka lica na koje se odnosi ako je to lice svojim ponašanjem „dalo povoda za objavljivanje informacije, odnosno zapisa“.

Imajući u vidu da je Buha pred Specijalnim sudom u predmetu koji se vodio protiv „zemunskog klana“ imenovan kao svedok saradnik, Buha je svojim delovanjem u kriminalnoj organizaciji i kasnijim dobijanjem statusa svedoka saradnika dao povod da se njegova fotografija može objaviti bez njegove saglasnosti.

E. P.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi