Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Štampaju samo gubitke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 03. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Štampaju samo gubitke


Kupovinom desetina štampanih medija u regionu poslednje dve decenije, namera nemačkog koncerna VAC je, očigledno, monopol na medijskom tržištu jugoistočne Evrope.

Uložili su stotine miliona evra u akcije novina u Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori...Na njihovoj internet-prezentaciji piše da poseduju 30 dnevnih i veći broj periodičnih štampanih izdanja.

Na srpskom tržištu prisutni su od kraja 2001. godine, kada su se, sa ulogom od 50 odsto, sa „Politikom AD“ dogovorili, a marta 2002. godine i osnovali zajedničko preduzeće „Politika novine i magazini“. U novo preduzeće preneta su sva izdanja, deo imovine, štamparska oprema, službe ekspedicije i prodaje. Kasnije su mali akcionari tražili preispitivanje ovog poslovnog aranžmana, koji je, prema njihovom mišljenju, načinjen na štetu „Politike“.

Revijalna izdanja, koja su decenijama bila uz list „Politika“ - pretočena su u vlasništvo „Politike AD“, koja čuva i štampariju.Ne ulazeći u aranžmane i poslovanje konkurentskog i veoma cenjenog lista, sa 106 godina trajanja, jedan zaključak moramo izvući: dugovanja „Politike“ prema VAC-u su sada između 15 i 20 miliona evra. Nedavno su bila i znatno veća. Kako su nastala - znaju oni koji su vodili kuću. A zna se i da je nemački partner pre dve godine, nudio da, umesto duga, dobije akcije i bude većinski vlasnik jednog od najstarijih i najprestižnijih naših dnevnika.I drugi podatak: tiraž ovog lista danas je najslabiji u nekoliko poslednjih decenija i spustio je „Politiku“ na šestu poziciju među dnevnicima u Srbiji!

Zbog duga Komercijalnoj banci, „Politika“ je prošle godine ostala bez zgrade u Makedonskoj ulici. Dug na ime neplaćenih rata kredita iznosio je 37 miliona evra.Ugašena je „Politika ekspres“ 2004. godine, a prestala su da izlaze još tri magazina ove novinske kuće. Deo zaposlenih ostao je bez posla, pa su uz otpremnine, otpušteni iz kompanije.

Decembra 2003. godine kupili su i akcije novosadskog „Dnevnika“ i tako postali vlasnici 55 odsto kapitala „Dnevnika Vojvodina pres“. Šest godina posle privatizacije, još nisu ispunili većinu ugovornih obaveza.

- Tek u oktobru prošle godine, kada je pritisak radnika „Dnevnika holding“, inače vlasnika samo 45 odsto akcija „Dnevnika Vojvodina pres“ koji izdaje list „Dnevnik“, postao nepodnošljiv, došli smo do ugovora koji je sa Nemcima potpisan - rekla je „Novostima“ Ana Tomanova-Makanova, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za informacije.

- On vrvi od nepreciznosti i nedorečenosti i, nažalost, VAC-u ostavlja mogućnost da gotovo sve tumači kako mu odgovara.Uprkos tome, neke od obaveza Nemaca su, nastavlja ona, ipak jasno definisane, ali nisu i ispunjene. Među njima su najvažnije tri: ustupanje jedne savremene štamparske mašine vredne četiri miliona evra, izgradnja potpuno nove štamparije i, najzad, investiranje tri miliona evra u socijalni program.- Od te tri obaveze samo je treća ispunjena i to polovično. VAC je, naime, za socijalni program za ceo „Dnevnik holding“ isplatio milion i po evra - kaže Tomanova-Makanova.

- S obzirom na to da od VAC-a očekujemo predloge za nastavak saradnje, do naredne nedelje ne mogu da dam nikakvu izjavu o našim međusobnim odnosima - rekla je juče „Novostima“ v. d. direktora „Dnevnika holding“ Jasmina Mašulović.„Dnevnik holding“ i VAC su suvlasnici „Dnevnika Vojvodina pres“ koji izdaje list „Dnevnik“. Nemačka strana u tom preduzeću ima 55, a srpska 45 odsto kapitala.Loši međusobni odnosi kulminirali su prošle godine, optužbama „Dnevnika holding“ da VAC nije ispunio obaveze koje je ugovorom o osnivanju zajedničkog preduzeća preuzeo, vredne oko pet i po miliona evra, da bi usledila i tužba sudu u Esenu za 40 miliona dinara neplaćene zakupnine za 1.500 kvadrata koje to preduzeće koristi u zgradi na novosadskom Bulevaru oslobođenja.

- Prema podacima kojima se zvanično barata, prodati dnevni tiraž je u trenutku formiranja zajedničkog preduzeća, bio oko 24.000 primeraka - rekla je za naš list Jasmina Mašulović, novi direktor „Dnevnika“. - Prema našim informacijama, približan sadašnji štampani tiraž radnim danom je oko 14.500, a prodati oko 7.000. Subotom se štampa 32.000, a nedeljom 21.000, a prodaje između 12.000 i 15.000. Po meni, realna mera dnevnog tiraža bila bi 50.000 primeraka - kaže Mašulovićeva.

- Od osnivanja 2003. pa do kraja 2008. godine, „Dnevnik Vojvodina pres“ - dodala je ona - nijednom nije poslovao pozitivno, a ukupan gubitak u tom periodu premašio je 200 miliona dinara. „Dnevnik holding“ je, u istom periodu, ostvario gubitak od preko 300 miliona dinara.

Prema rečima Steve Tomina, predsednika sindikata „Dnevnika holding“, u vlasništvu ove kompanije ostali su samo zgrada u kojoj su obe firme smeštene i zastarela štamparija, a čijih više od 400 radnika platu ne prima već mesecima. „Dnevniku holding“, za zakupninu prostora duguju više od 40 miliona dinara, pa je ovaj slučaj stigao i do suda u Esenu, gde je sedište nemačke grupacije.Trebaju li ovom koncernu još neke novine u Srbiji? Eto, te, na primer, toliko čežnjivo čekane i tražene „Novosti“?. Pa da i one dožive sudbinu ova dva pomenuta lista?

Antrfile : Stranci vrlo prisutni u srpskim medijima

Strani kapital u velikoj meri upravlja medijskim tržištem Srbije. Televizije, radio-stanice, novine i internet-portali vlasnišvo su stranih kompanija.

U industriji štampanih medija najmoćniji „stranac“ je „Ringijer“. U sastavu ove švajcarske kompanije izlaze dnevni listovi „Blic“ i „24 sata“ i nedeljnici „Blic puls“ i „Blic žena“. Od prošle godine, vlasnici su i nedeljnika „Nin“. U vlasništvu „Ringijera“ u Srbiji registrovano je i šest internet-portala.Manjinski udeo strani kapital ima i u TV Foks. Do prošle godine, „Foks“ u Srbiji bio je u rukama medijskog magnata Ruperta Mardoka.

Doduše, sa manjinskim paketom akcija (jer Zakon o radio-difuziji ne dozvoljava većinsko strano vlasništvo u elektronskim medijima). Akcije Mardokove televizije kupila je grčka televizija Antena 1.I u TV B 92 postoji veliki udeo stranog kapitala. „Medija divelopment loun fand“ (MDLF) vlasnik je 14,6 odsto akcija. Sedište ovog fonda je u Njujorku. Po 21 odsto kapitala imaju „NCA medija“ Slobodana Vučićevića i „Salink ltd“, koji je registrovan na Kipru. Najveći udeo ima „B 92 Trust“, sa 35 odsto akcija (U okviru „Trusta“ 62 odsto akcija poseduje Veran Matić, Saša Mirković 22, a ostali mali akcionari ispod dva odsto akcija). I sedam odsto akcija B 92 u rukama je malih akcionara.Strani novcem kupljeni su i dnevni listovi „Politika“ i „Dnevnik“, koji su 50 i 55 odsto u vlasništvu nemačkog VAC-a.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi