Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zatvor za huligane koji su pretili novinarki
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 04. 2010.

Izvor: Blic

Zatvor za huligane koji su pretili novinarki


Beograd - Stefan Hadži Antonović (23) iz Beograda osuđen je na godinu dana i tri meseca zatvora, a Vladimir Samardžić iz Novog Sada na tri meseca zbog pretnji poslatih mejlom autorki „Insajdera“ Brankici Stanković.

Hadži Antonovića, koji je i ranije osuđivan zbog nekoliko ispada, osudilo je veće sudije Dejana Garića u Prvom osnovnom sudu u Beogradu jer je 5. decembra 2009. u dve poruke pretio smrću Brankici Stanković, koja je, kako se konstatuje u presudi, „obavljala poslove informisanja od javnog značaja“, što je zakonska formulacija za novinare na dužnosti. Okrivljeni je poslao dve pretnje sa svoje „Fejsbuk“ adrese. Osim pretnji i uvreda on je napisao i „Napred Rad, United force 1987“. To je ime navijačke grupe čiju je zabranu tražilo tužilaštvo. Hadži Antonović je osuđen na jednistvenu kaznu zatvora od godinu dana i tri meseca u koju mu je uračunato četiri meseca ranije uslovne presude, koju je sada prekršio. On je u pritvoru od 8. decembra 2009, što mu se računa u kaznu.

Samardžić je osuđen u Osnovnom sudu u Novom Sadu zato što je poslao jednu poruku u kojoj je napisao: „Treba je zaklati i dati ovima sa B92 da je pojedu“ i poručio joj da je mrtva. On je ovu poruku posalo 4. decembra 2009, sa svoje adrese na „Fejsbuku“. Samardžić je bio u pritvoru od 8. decembra 2009. do 10. marta ove godine što znači da je odslužio kaznu, ako ona postane pravosnažna.
Posle ovih presuda u Državnom tužilaštvu ocenjuju da je njima neprihvatljivo da se odbaci tužba protiv šest huligana koji su pretili novinarki „Insajdera“ poručujući da će „proći kao Slavko Ćuruvija“.

- Tužilaštvo će uložiti žalbu na rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je 22. aprila odbačena optužnica protiv šestorice navijača koji su autorki „Insajdera“ uputili poruku da će proći kao Ćuruvija, jer se iz ovih presuda vidi da je nejednaka sudska praksa. Ako su izrečene kazne zatvora za pretnje preko „Fejsbuka“, novinarki Brankici Stanković prosto je neshvatljivo da za direktne pretnje sa tribina koje su se čule u međunarodnom televizijskom prenosu bude odbačena optužnica - rekao je Zorić.

V. Z. Cvijić



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi