Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  LDP, SNS i LSV traže odgovor o dugu RTS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 10. 2010.

Izvor: Politika

LDP, SNS i LSV traže odgovor o dugu RTS-u


Dogovor Slavice Đukić-Dejanović, predsednice Narodne skupštine Srbije, i Aleksandra Tijanića, generalnog direktora RTS-a, da se 3,3 miliona evra na ime direktnih prenosa sednica parlamenta namiri kroz rebalans republičkog budžeta ozbiljno je naljutio opoziciju.

LDP traži od predsednice skupštine da objasni ko je i kada potpisao ugovor sa RTS-om i navodi da RTS već ima pretplatu i da ne može da dobije pare iz budžeta. Slično kažu i naprednjaci, dok poslanici vladajuće koalicije iz LSV-a kažu da neće podržati izdvajanje novca za RTS u rebalansu budžeta.

Ivan Andrić (LDP), član Programskog saveta RTS-a zatražio da predsednica parlamenta odgovori ko je potpisao ugovor sa RTS-om, jer „niko od šefova poslaničkih grupa za to ne zna, a ako postoji takav ugovor, on je protivzakonit zato što je osnovna ideja javnog servisa da se finansira iz TV pretplate, da bi bio nezavisan od izvršne vlasti”.

Andrić je zatražio da u RTS uđe državni revizor i ispita poslovanje RTS-a, pa „ceo grad je pričao da je Tijanićev uslov da radi za vlast da do kraja godine dobije 1,5 miliona evra, a pogledajte program, sve repriza do reprize, na šta se troši novac od pretplate”.

I ostali opozicionari oštro protestuju zbog dogovora sa Tijanićem. Jorgovanka Tabaković (SNS) kaže da ne postoji nikakav verodostojni dokument na osnovu kojeg je nastao dug prema RTS-u. Tabaković kaže: „Javni servis kome je zakonom obezbeđeno redovno slivanje novca od pretplate, a preko računa za električnu energiju, nije u istom položaju kao ostale televizije, on ima povlašćen položaj i za takav položaj mora da ima i neke ustupke prema skupštinskom domu”.

Aleksandra Jerkov (LSV) kaže da je jedno od pitanja o kojem će LSV razgovarati sa koalicionim partnerima, kad bude reči o rebalansu budžeta, i dug RTS-u. LSV, prema njenim rečima, neće biti „sklon tome da se u rebalansu budžeta obezbede sredstva za dugovanje RTS-u”.

Ona dodaje: „Svakako da Aleksandar Tijanić duguje odgovore građanima Srbije za mnoge svoje druge troškove i pošto je tajanstven kada govori o njima, ne znam zbog čega tako javno iznosi troškove TV prenosa skupštinskih sednica. Možda ne bi bilo loše da državni revizor poseti i RTS kao medijsku kuću koju izdržavaju građani Srbije”.
M. Čekerevac

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi