Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Počast za Ćuruviju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 10. 2010.

Izvor: Večernje novosti

Počast za Ćuruviju



Tabla sa imenom novinara Slavka Ćuruvije koja će krasiti jednu od ulica u beogradskom naselju Dedinje u utorak je i zvanično otkrivena. Činu kojim je odata pošta vlasniku i uredniku "Dnevnog telegrafa", koji je ubijen pre više od 11 godina, prisustvovali su njegove kolege, čelnici glavnog grada, kao i najbliža rodbina.

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, koje je i pokrenulo inicijativu da Slavko Ćuruvija dobije ulicu u Beogradu, izrazila je nezadovoljstvo što demokratske vlasti još nisu pronašle ubice i nalogodavce.

-Hvala Skupštini grada koja je na ovaj način odala poštu Slavku Ćuruviji, koji je od režima Slobodana Miloševića samo tražio da slobodno izdaje novine i da u njima pišu slobodni ljudi, što je pre 5. oktobra bila ambicija koja je mogla da vas košta života - rekla je Smajlovićeva.

- Vlast je Slavka doživljavala kao pretnju i zato mu je napravila klopku i omogućila ubicama da pobegnu.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas naglasio je da će jedna od ulica u glavnom gradu zauvek nositi ime novinara koji se čitavog života borio za slobodu pisane reči zbog čega je mučki ubijen.

- Nije u mojoj moći da otkrijem ubice i nalogodavce i da ih privedem sudu pravde, ali moram da iskoristim priliku da kažem da sam zaista tužan što država Srbija i njeni organi nisu uspeli da napokon izađu i kažu ko je ubio Slavka Ćuruviju - rekao je Đilas.

Otvaranju ulice Slavka Ćuruvije prisustvovao je lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

- Dobro je što je Ćuruvija dobio svoju ulicu, ali nije dobro ukoliko bi ova ulica trebalo da postane zamena za pronaleženje ubica i nalogodavaca toga zločina - rekao je Drašković. - Nije ovo nikakva enigma koja treba da se rešava, jer je sve poznato, ali niko neće da sklopi kockice. Zna se da je šef beogradskog DB Milan Radonjić naložio tajno uhođenje Slavka na dan ubistva i da su ga agenti pratili bukvalno do pred samu likvidaciju, kada su se po naredbi uklonili. Dobro se zna kome je smetao Ćuruvija. Nije valjda da će se poremetiti odnosi Srbije i Rusije ukoliko se ukaže prstom na tog nalogodavca koji je u međuvremenu stekao rusko državljanstvo.

Otkrivanju table sa imenom ubijenog novinara prisustvovali su i Ćuruvijin brat Jovo, Slavkova životna saputnica Branka Prpa, predsednik NUNS Vukašin Obradović, Danica Drašković...

Antrfile : Ponosna
Ćerka ubijenog novinara, Jelena Ćuruvija - Đurica rekla je da su joj emocije veoma pomešane, dodavši da je vrlo ponosna što će jedna ulica u Beogradu nositi ime njenog pokojnog oca.- Ovo je dokaz da moj otac definitivno neće biti zaboravljen - kaže Jelena.

- I dalje sam ljuta na državni aparat koji nema sluha da shvati da je jako bitno da se imenuju ubice moga oca. Mada nisam previše optimistična i mislim da je neinteligentno smatrati da Ivica Dačić, koji predstavlja stranku koja je bila na vlasti u trenutku kada je moj otac ubijen, ima ambiciju da se ubice imenuju.
N. Pantić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi